Fogászati kérdések

Szájpadlás fájdalom: mit érdemes tudnia róla?

szájpadlás fájdalom

A szájpadlás fájdalom egy kellemetlen tünet, probléma. Az esetek nagy részében nincsen semmi komolyról szó, hamar elmúlik. Amennyiben azonban két hét után sem javul a helyzet, sőt, inkább romlik, mindenképpen keressünk fel egy fogorvost! Addig is összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat – vágjunk is bele!

Az emésztőrendszer kapuja, a szájüreg

A szájüreg sok különféle hatásnak ki van téve. Egyfelől egybenyílik a külvilággal, másfelől az összes táplálék áthalad rajta. Az evés ezen túl számos más mechanikai hatást magában foglal (kemény felszínek, hegyes pontok, pl. fogpiszkálók és szálkák), amelyek szintén felsérthetik a száj nyálkahártyáját. Ehhez még hozzájön a szájüreg népes flórája: gombák és baktériumok garmadájának ad otthont, amelyek bizonyos esetekben elszaporodhatnak, gyulladásos és egyéb problémákat okozva.

A szájpadlás fájdalom oka

A szájpadlás fájdalmat általában a szájpadlás nyálkahártyájának sérülése, gyulladása, irritációja váltja ki. Ez sok esetben látható, akár sérülésről, akár gyulladt duzzanatról van szó. A szájpadlás időnként viszkethet is, ez legtöbbször nem jelent semmi rosszat. Ha azonban visszatérő tünet, érdemes lehet felkeresni vele egy fogorvost.

A háttérben a következő tényezők állhatnak:

  • Allergia (poratka, ételallergiák stb.)
  • Mechanikai sérülések, irritációk (pl. reflux)
  • Mechanikai sérülések elfertőződése, gyulladása
  • Daganat (ez szerencsére ritka)
  • Fogak gyökércsúcsi gyulladása

Mi áll a látható tünetek mögött?

A legtöbb esetben a szájpadlás fájdalmat látható tünetek is kísérik. A leggyakrabban ez duzzanat, fekély vagy gyulladás. A kapcsolódó tünetek alapján az okokat is könnyebb meghatározni.

szájpadlás fájdalom kiváltó okok

Szájpadlás fájdalom: kiváltó okok

A száj nyálkahártyájának mechanikai sérülései könnyen vezethetnek irritációhoz, gyulladáshoz. Kialakulhat afta, amely egy apró, álhártyával fedett fekélyszerű elváltozás. Lényegében egy gyulladásos udvarral körülvett, fehéres, sárgás vagy szürkés elváltozás, amely hólyagnak tűnik, azonban mégsem az.

Lehet a háttérben a HPV által okozott herpeszes hólyag is, amely szintén kialakulhat a szájpadláson.

A reflux, gyomorégés szintén gyakori tettes. Ha a szájüregig feljutó gyomorsav kimarja a szájpadlás nyálkahártyáját, könnyen kialakulhat folyamatos irritáció, fájdalom.

A rosszabb egészségügyi állapotú, legyengült szervezet hajlamos a vírusok, gombák vagy baktériumok okozta fertőzésekre. A szájpadláson szintén kialakulhat többféle duzzanat, fertőzés. A szájüregben előforduló gomba, a Candida albicans, amellett, hogy a lepedékes nyelv okozója, a szájpadláson is megtelepedhet.

Sajnos nem lehet kizárni a daganatos megbetegedéseket sem, főleg dohányosok esetén.

Felső fogakból kiinduló gyulladások ritkán, de  aszájpad felé is terjedhetnek, komoly fájdalmat okozva. Ilyenkor az adott fog kezelésével megszüntethetőek a panaszok.

szájpadlás fájdalom kezelése

Szájpadlás fájdalom kezelése

Ha a szájpadlás fájdalom nem múlik el, fel kell keresnünk egy fogorvost. A tünetek megszüntetéséhez ugyanis fel kell tárni az okot, majd kiválasztani a specifikus kezelést. Fontos, hogy ne halogassuk sokáig: nemcsak a saját fájdalmainkat hosszabbítjuk meg, a probléma súlyosbodását is kockáztatjuk!

Már egy ideje fáj a szájpadlása? Kérjen időpontot!

Kiemelt cikkek