A kezelésekről

Szájsebészeti esettanulmány: cisztaeltávolítás altatásban

 szájsebészeti esettanulmány: cisztaeltávolítás

Fiatal páciensünk panaszait egy kb. 4,5 cm átmérőjű ciszta okozta. Az alapvető problémát azonban az jelentette, hogy a műtéti területbe több frontfog gyökércsúcsa is beleesett, ezért ezeket a fogakat gyökérkezelni is kellett. A kényes szájsebészeti műtétre csúcstechnológiás műtőnkben került sor, és összehangolt csapatmunka segítette a páciens sikeres műtétét.

A kezelés menete

A megfelelő kezelési terv felállítása érdekében CT felvétel készült, melyet elsőnek dr. dr. Sass Tamás, arc-állcsont szájsebész szakorvosunk értékelt. A pontos képalkotó eljárásnak köszönhetően sikerült meghatározni a ciszta méretét, amely már önmagában indokolta annak műtéti eltávolítását. Ebbe a műtéti területbe azonban a fent említett fogak is beleesnek, ezért ezeket a fogakat gyökérkezelni kellett ahhoz, hogy a későbbi, Sass doktor úr által végzett beavatkozás során a érintett gyökércsúcsok a cisztával együtt eltávolítására kerülhessenek.

Mikroszkópos gyökérkezelés 

Erre egy másik, mikroszkópos endodonciával foglalkozó orvosunk lett felkérve, dr. Kovács Kitti. A nagy (21-szeres) nagyításban végzett, precíz gyökértömési technika választását számos körülmény indokolta. Mivel a fogak koronai része teljesen érintetlen volt, alapvető kívánalom, hogy a beavatkozást a lehető legkisebb nyíláson keresztül végezzük el, ezzel minimális mennyiségű foganyagot eltávolítva,  továbbá feltételeztük, hogy a ciszta jelenléte ezeknél a fogaknál speciális gyökértömési technikát igényel, melyet szintén csak nagy nagyításban valósíthatunk meg. Mivel itt egy, a páciens számára megterhelő beavatkozásról van szó, Sass doktor úr altatást javasolt.

Altatásban végzett szájsebészeti műtétek fogászatunkon

Csúcstechnológiával felszerelt szájsebészeti műtő fogáasztaunkon

Rendelőnk felszereltsége lehetővé teszi, hogy az eddig felsorolt összes beavatkozást házon belül végezzük el, ezzel biztosítva pácienseinek kényelmét. Így a CT-felvétel elkészítésétől a mikroszkópos gyökérkezelésen át egészen az altatásban végzett szájsebészeti beavatkozásig minden tárgyi feltételt biztosítani tudtunk.

A kezelés időtartama

A megfelelő szervezésnek köszönhetően a teljes beavatkozás összesen két délutánt vett igénybe.

Első alkalommal a gyökérkezelésekre került sor a műtétet megelőző napon. Elvégeztük a jobb felső egyes, hármas, illetve négyes fog mikroszkópos gyökérkezelését. A kettes fog ellátását annak állapota miatt a műtét közben terveztük. Az altatásra, illetve a ciszta eltávolítására, a gyökércsúcsok úgynevezett rezekálására másnap került sor. Dr. dr. Sass Tamás először eltávolította az elváltozást, az érintett, fertőzött gyökércsúcsokat, majd a beavatkozás végén dr. Kovács Kitti elvégezte a kettes fog gyökértömését, szintén operációs mikroszkópban. Az eltávolított cisztát természetesen szövettani vizsgálatra küldtük. A műtéti terület zárása és az ébresztés után páciensünk családi körben, egy erre a célra berendezett megfigyelő szobában pihenhette ki a műtét utáni fáradalmait.

A teljes körű felszereltségnek, illetve a megfelelő szakmai háttérnek köszönhetően rendelőnk minden feltételt biztosítani tudott páciensünk kényelmes, a jelenleg elérhető legmagasabb szintű ellátásához.

A gyógyulás panaszmentes

Külön köszönet illeti természetesen azt a fiatal hölgyet is, aki minden beavatkozást bátran és mosolyogva viselt! Kedves páciensünk gyógyulása zavartalan és panaszmentes, a továbbiakban a kontrollokon tapasztalható javulásról is beszámolunk majd.

Kiemelt cikkek