Fogászati kérdések

Szájvíz kisokos – amit a szájvizek használatáról tudni érdemes

 szájvíz használata

Az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé váltak a különféle, drogériákban kapható szájvizek. Bár a szájvizek használata sok esetben jó hatással lehet a szájhigiéniára, az is előfordul, hogy inkább ártanak, mint használnak. Cikkünkben összeszedtük a szájvizekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és tanácsokat.

A szájvizek típusai

A szájvizeknek alapvetően két nagy típusa van. Az első kategóriába a drogériákban kapható általános termékek tartoznak. Ezek relatíve alacsony koncentrációban tartalmazzák a száj megfelelő higiéniáját támogató hatóanyagokat. A mindennapos használatra szánt, teljesen általános termékek mellett ebben a kategóriában is vannak speciális funkciójú típusok. Vannak, amelyek a fogszuvasodástól, az ínygyulladástól vagy a fogkőképződéstől védenek. De kaphatók fogfehérítésre vagy éppen a fogzománc védelmére alkalmas szájvizek is. Az általános szájvizek gyakran tartalmaznak fluoridot, alkoholt, színezékeket és különféle aromákat.

A második kategóriába a terápiás szájöblítők tartoznak. Ezek koncentráltabb, komolyabb hatóanyag-tartalommal rendelkező termékek. Használatukról nem önállóan dönt a páciens, hanem a fogorvos ajánlja őket. Különféle célokból írhatják fel őket, például szájsebészeti műtétek után a regeneráció elősegítésére, vagy ínygyulladás esetén.

A leggyakoribb hatóanyagok a következők:

  • hialuronsav: afta és egyéb gyulladás esetén elősegíti a regenerációt
  • fluoridok: általában a terápiás termékek is tartalmazzák
  • klórhexidin: antibakteriális hatóanyag, komoly gyulladás esetén alkalmazzák
  • cetilpiridinium-klorid: meggátolja a plakk-képződést

Emellett léteznek kifejezetten a szájszag és a szájszárazság enyhítésére alkalmas szájvizek is.

listerine-szajviz.JPG#asset:56681

Milyen szájvizet válasszunk?

A megfelelő szájvíz kiválasztásához több szempontot is figyelembe kell venni. Ilyen például a fogak és a szájüreg állapota. Az érzékeny fogakra is legyünk tekintettel: ahogy a fogkrémeknél, a szájvizeknél is kaphatók érzékeny fogakra való termékek. Ha igazán biztosra akarunk menni, a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálat során kérjük ki fogorvosunk véleményét!

A szájvizek használata

A szájvizek használata egyszerű. A legtöbb terméket ma már nem kell felhígítani, de a biztonság kedvéért gondosan olvassuk el a csomagolás hátulján található címkét. A fogmosás végeztével öntsünk 15-20 ml folyadékot egy pohárba, és öblögessünk vele 30-60 másodpercig. Az ideális hatékonyság érdekében ügyeljünk rá, hogy a szájvíz a szájüreg minden részébe eljusson!

Milyen gyakran használjunk szájvizet?

Bár a gyártók természetesen azt szeretnék, hogy minél több szájvizet használjunk, a túl gyakori használat több szempontból is problémát okozhat.

  • A hasznos baktériumokat is elpusztíthatjuk. A szájvizek jelentős része ugyanis antibakteriális hatású. A baktériumok elpusztítása azt a célt szolgálja, hogy megóvja fogainkat a fogszuvasodástól, és kellemesebb leheletet biztosítson. Ez azonban nem ilyen egyszerű! A szájüregben sok hasznos baktérium is található, és az antibakteriális szájvizek sajnos őket sem kímélik. Ezek a baktériumok pedig kulcsfontosságúak a szájüreg hosszú távú egészségének megőrzésében.
  • A magas alkoholtartalmú szájvizek kiszáríthatják a száj nyálkahártyáját. A nagyon koncentrált szájvizek pedig még az ízlelőbimbókat is károsíthatják.
  • A frissesség érzését könnyű összekeverni a tisztasággal… Pedig a napi kétszeri fogmosást és a napi egyszeri fogköztisztítást nem lehet kiváltani!

Ezért a gyártók utasításainak betartása mellett mi azt javasoljuk, hogy az alkoholos és antibakteriális szájöblítőket csak 2-4 naponta használjuk. De az aranyszabály itt is ugyanaz: kérjük ki fogorvosunk véleményét!

Kiemelt cikkek