Érdekességek

A szájzár okai, tünetei, feloldása és megszüntetése fogorvosi rendelőben

A szájzár okai, tünetei és megszüntetése

A szájzár nagyon meg tudja keseríteni a betegek életét. Hogyan alakul ki? Mik a tünetei? Meddig tarthat, és mit tehetünk, hogy minél előbb megszűnjön? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

Mi az a szájzár?

Szájzárról akkor beszélünk, amikor a beteg valamilyen betegség, kóros állapot következményeként korlátozottan képes  kinyitni a száját. A szájzár oka a kialakult gyulladás, illetve az ennek következtében létrejövő a szájnyitó izomzatban kialakuló izomgörcs. Ezt okozhatja a fogak – például a bölcsességfog – gyulladása, de a fogorvostól kapott érzéstelenítő injekciótól, pontosabban az ennek kapcsán kialakuló bevérzéstől is létrejöhet.

A szájzár tünetei

Tágabb értelemben szájzárnak nevezzük az összes szájnyitási nehézséget, szűkebb értelemben azonban akkor beszélünk szájzárról, ha a beteg felső és alsó metszőfogainak élei között a távolság 10 mm vagy annál kevesebb. A szájzár tünete lehet, hogy ha a beteg mégis megpróbálja (jobban) kinyitni a száját, fájdalmat érez, ami akár rendkívül intenzív is lehet.

Emiatt a szájzár negatívan hat a beteg életminőségére, hiszen problémássá válik számára a harapás, illetve az étel megrágása, lenyelése. Súlyos esetben a nyelv mozgatását is korlátozhatja a szájzár, ami a beszédet is megnehezítheti.

Szájzár foghúzás után

Foghúzás után többféle komplikáció is kialakulhat (például zsibbadás, duzzanat, fájdalom, vérzés stb.), ezek egyike a szájzár. A szájzár kialakulása ugyanakkor általában nem magához a foghúzáshoz köthető. Oka lehet például a húzás előtt alkalmazott érzéstelenítő injekció is. Sokszor pedig a nem megfelelően előtört, félig előtört, gyulladt bölcsességfog a ludas, illetve az ilyen bölcsességfog műtéti eltávolítása után is jelentkezhet a szájzár. (Ezeket a következő pontokban részletesen is tárgyaljuk.)

Szájzár injekció után

A fájdalmas fogászati kezelések, például foghúzás, fogtömés stb. előtt rendszerint helyi érzéstelenítést alkalmaznak, amelynek leggyakoribb formája az érzéstelenítő injekció. A bölcsességfog eltávolításakor pedig gyakran úgynevezett vezetéses érzéstelenítést alkalmaz a fogorvos. Ilyenkor nem elegendő a fog környékére eljuttatni az érzéstelenítőt, az állkapcsot ellátó ideget kell elérni, azon a ponton, ahol belép a csontba. Az injekciós tűt tehát lényegesen mélyebbre kell eljuttatni, egészen az állkapocs belső felszínéhez.

Ilyenkor a behatoló tű megsértheti a különféle lágyrészeket, izmokat, ereket. Ha a tű érfalat sért, vérömleny (haematoma) alakulhat ki, ami szájzárat okozhat. 

Bölcsességfogműtét utáni szájzár

A bölcsességfog eltávolítását követően többféle szövődmény is kialakulhat, akár szájzár is. A szájzár gyakran a reggeli órákban jelentkezik, és 2-3 nap alatt általában magától elmúlik. A gyógyulási folyamatot meggyorsíthatjuk, ha a szájzár, illetve az esetleges fájdalom ellenére nem hagyunk ki étkezéseket. Vagyis továbbra is megdolgoztatjuk az állkapcsunkat, például rágással, artikulált beszéddel. Ezzel elősegítjük, hogy a szájzár minél előbb megszűnjön, illetve megakadályozhatjuk, hogy súlyosbodjon. Érdemes fogmosásnál is a lehető legnagyobbra nyitni a szánkat, tornáztatni az állkapcsot.

Szájzár bölcsességfogműtét után

Szájzár egyébként nem csak a bölcsességfog műtéti eltávolítása után alakulhat ki: a félig előtört bölcsességfog gyulladása is előidézheti. (Erről bővebben a Mit tegyek szájzár ellen? című bekezdésben olvashat.)

A szájzár további lehetséges okai

A szájzár egy tünet, amit a fent említetteken kívül számos betegség, kóros állapot okozhat. Néhány példa:

  • fogászati eredetű gyulladások (beleértve az alsó vagy felső állkapocs csontállományának gyulladását is)
  • az állkapocsízület gyulladása
  • az állkapocsízület kopása
  • mandula körüli tályog
  • hallójárat-gyulladás
  • állkapocstörés, izületi ficam
  • agyhártyagyulladás
  • tetanusz
  • az állkapocsízület környékén kialakuló tumorok

Mit tegyek szájzár ellen? A szájzár kezelése, feloldása

A szájzár egyik leggyakoribb oka a részlegesen előtört bölcsességfog gyulladása. A részlegesen előtört bölcsességfogat részben ínylebeny fedi, ez alá az ételmaradékok, baktériumok behatolnak, viszont ez a terület fogkefével, öblögetéssel nehezen tisztítható. Így időszakosan a környező lágyrészek fájdalmas gyulladása alakul ki. Elsősorban a gyulladás miatt létrejött szájnyitási korlátozottságot kell oldani a szájnyitás erőltetésével. A szájzár percek alatt oldható az ujjak – óvatos – segítségével. Ez már önmagában is csökkentheti a fájdalmat, a gyulladt terület pedig hozzáférhetővé válik.

A következő lépés a fájdalmasan gyulladt íny mechanikai tisztítása, ez elsősorban fogkefével történő alapos sikálást jelent, de a szájöblögetők is hatékonyabbak a fogkefe használata mellett. Minél kevesebb a bent rekedt ételmaradék, minél tisztább az adott terület, annál hamarabb gyógyul a gyulladás. Az arc adott területének melegítése fokozza a vérkeringést, így az immunrendszer könnyebben tudja megszüntetni a bakteriális fertőzést.

Ha azonban a tünetek nem enyhülnek, netán súlyosbodnak, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulni! Ezt akkor is érdemes megtenni, ha a tünetek megszűnnek, ám időről időre visszatérnek. Ilyen esetben érdemes megfontolni a részlegesen előtört bölcsességfog eltávolítását, ami tartós megoldást jelenthet a problémára.

A szájzár kezelése és a szájzár feloldása

Ha a szájzár kiváltó oka nem a részlegesen előtört bölcsességfog, akkor is próbálkozhatunk az állkapocs intenzív terhelésével, tornáztatásával. Fontos, hogy ha lehet, ne hagyjunk ki egyetlen étkezést sem, mert a rágás is segítheti a szájzár mielőbbi megszűnését. Ha az állkapocs mozgatása, terhelése nem segít, és a tünetek nem enyhülnek néhány napon belül, mindenképpen keressünk fel egy fogszakorvost.

Meddig tart a szájzár?

Azt, hogy a szájzár meddig tart, a kiváltó ok határozza meg. Szájsebészeti beavatkozások után akár 1-2 nap után is spontán megszűnhet. Ezt a beteg is elősegíthet az állkapocs megdolgoztatásával, intenzív rágással (bővebben lásd erről a Bölcsességfogműtét utáni szájzár, illetve Mit tegyek szájzár ellen? A szájzár kezelése, feloldása című pontokat.)

De ha például egy (az érzéstelenítő injekció által) felsértett érszakasznál kialakult vérömleny a szájzár oka, a tünetek csak a vér felszívódása után szűnnek meg. Ez pedig akár 2-4 hét is lehet. Azonban fontos kiemelni, hogy ha a szájzár 1-2 napon belül nem szűnik meg, mindenképpen keressünk fel a problémával egy szakorvost!

Kiemelt cikkek