Érdekességek

Szódabikarbóna: tényleg fehérít?

 szódabikarbóna: tényleg fehérít?

A szódabikarbóna apró szemcséivel ledörzsöli a fog felületén megtapadó anyagokat, így valóban sokat tehet fogai fehérségéért. A fogorvosok azonban figyelmeztetnek arra, hogy a kis szemcsék megsérthetik a fogzománcot, különösen, ha hajlamos erősen sikálni a fogakat. 

Érdemes vagy kevéssé erősen mosni a fogakat vele, vagy olyan fogkrémet választania, amely tartalmaz szódabikarbónát, mert a fogkrémekbe jellemzően keveset tesznek ebből az anyagból – éppen a károsító fizikai hatása miatt.

Ha fogai színe miatt aggódik, a következőket teheti még:

  • Kerülje az élénk színű élelmiszereket, mert azok bizony többnyire elszínezik a fogakat is. Ilyenek a bogyós gyümölcsök, cékla stb.
  • A kávé, tea, vörösbor szintén elszínezi a fogakat. Ha nem tud lemondani kedvenc italáról, megteheti azt, hogy egy-két korty vízzel leöblíti őket. A víz lemossa fogairól az odatapadt maradékokat, így kevésbé érvényesül az elszínező hatás.
  • A fogakat elszínező élelmiszerek után egy rágógumi is sokat segíthet. Rágás közben több nyálunk képződik, és mind a rágó, mind a nyálunk közreműködik a fogakra tapadt maradványok, lepedék eltávolításában.
  • Ha dohányzik, igyekezzen kevesebbet szívni, vagy tegye le végleg a cigarettát, amelynek amúgy is sok káros hatása van a szájüregre nézve. 
  • Szánja rá magát egy fogfehérítésre. A rendelőben végzett professzionális fehérítés egy-másfél óra alatt, az otthoni mintegy másfél-két hét alatt világosítja ki fogait.

Kiemelt cikkek