Érdekességek

A szónikus fogkefe előnyei és használata

szónikus fogkefe vélemény

A szónikus fogkefék az egyik legmodernebb fogápolási technológiát jelentik. Hogyan működnek? Milyen előnyökkel jár használatuk? Hogyan érdemes használni őket? Cikkünkben mindenre kitérünk!

Mi az a szónikus fogkefe?

Sokaknak elsőre nem világos, hogy mit jelent a szónikus fogkefe. A szónikus fogkefe egy elektromos fogkefe, amelynél a fej nem forgómozgást végez, hanem oldalirányút. A szónikus fogkefe jelentése azt takarja, hogy ezek az eszközök a magas frekvenciának (percenként akár 50 000 mozdulatot megtehet a fej) köszönhetően zümmögő hangot adnak ki. A szónikus fogkefék előnye, hogy nemcsak a fej mozgó sörtéi tisztítják a fogazatot. A magas frekvenciájú mozgás keltette hang is hozzájárul az élelmiszermaradékok és a plakkok eltávolításához.

A szónikus fogkefe használata

A szónikus fogkefe feje a hagyományos fogkeféhez hasonlóan téglalap alakú. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, nem a módosított Bass-technikát kell alkalmazni. Hanem a fogíven fokozatosan haladva söprögető mozgást kell végezni a fogínytől a fogkorona irányába. Ügyeljen rá, hogy mindkét oldalon a teljes fogfelszínt megtisztítsa, és a fogíny melletti részek se maradjanak ki! A fej zárjon be körülbelül 45 fokos szöget a fogakkal. A két perces ajánlás ebben az esetben is él, bizonyos modellek pedig beépített időzítővel teszik könnyebbé az Ön dolgát.

A szónikus vagy a forgófejes fogkefe jobb?

A kutatások alapján egyértelmű, hogy mind a szónikus, mind a forgófejes modellek bizonyos esetekben sokkal hatékonyabbak a hagyományos fogkeféknél. Az viszont nem egyértelmű, hogy a kettő közül melyik típus a jobb.

Felmerül a kérdés, hogy a szónikus fogkefe megegyezik-e az ultrahangos fogkefével. Nos, a válasz nem, mert az ultrahangos fogkefe nem súrolás útján tisztít, hanem ultrahangos rezgéssel és a használata során alkalmazott speciális fogkrémben az ultrahang hullámok által generált hidrobuborékok segítségével tisztítja meg a fogakat. Magas frekvencián rezonálnak, 96 millió rezgés / perc.

Itt még hozzátennénk, hogy a legfontosabb nem is az elektromos fogkefe típusa. Hanem az, hogy az adott egyén mennyire tudja komfortosan és megfelelően használni. Érdemes tehát egyeztetni egy szakemberrel, és az egyéni igényekből kiindulni!

szónikus fogkefe használata

A szónikus fogkefék előnyei és hátrányai

Érdemes röviden áttekinteni a szónikus fogkefék előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

  • Jobban kíméli az ínyt, mint a régebbi konstrukciók
  • A forgófejes elektromos fogkeféhez képest nagyobb a feje, ezért egyszerre nagyobb felületen tisztít
  • A hanghullámoknak köszönhetően a nehezen elérhető helyeken, például a fogközökben is kifejt tisztító hatást
  • Könnyű használni

Hátrányok:

  • A többi elektromos fogkeféhez képest hamarabb lemerül az akkumulátor
  • A hanghullámok szokatlan, zsibbadó érzést okozhatnak a használat kezdetén
  • Költséges technológia, ezért nem mindenki engedheti meg magának

Hogyan válasszon szónikus fogkefét?

Az elektromos fogkefékre összességében igaz, hogy a középkategóriás modellek hasonló tisztító képességgel rendelkeznek, mint a csúcskategóriás modellek. Ez utóbbiak szoftveresen tudnak többet. Például sok különféle programmal lehet őket használni, vagy különféle extrákkal (pl. időzítő) segítik a helyes fogmosást. A középkategóriás és a csúcskategóriás fogkefék között az alapján érdemes választani, hogy szükség van-e az extrákra. Egyedi igényekkel rendelkező személyeknél például fontos lehet, hogy egy adott funkciót tud-e a fogkefe.

A legolcsóbb kategóriát azért nem ajánljuk, mert sokszor túl erőteljes mozgást végeznek, így irritálhatják az érzékeny fogínyt.

Nem biztos magában? Kérjen segítséget szakértőktől!

A helyes fogmosás sokkal egyszerűbbnek tűnik, mint valójában az. A megfelelő fogkefe kiválasztása, majd a helyes használat elsajátítása sem egyszerű feladat. Ha bizonytalan magában, vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink segítenek kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb eszközt, és a helyes használat elsajátításában is segítenek!

Szeretnék tanácsot kérni az Uniklinik szakértőitől: https://www.uniklinik.hu/kapcsolat/

 

Kiemelt cikkek