Érdekességek

Tényleg csodaszer a xilit?

 tényleg csodaszer a xilit?

Egyre-másra jelennek meg cikkek a komoly tudományos és a bulvárfórumokon is a cukor ártalmas hatásairól. Úgy tűnik, ennek meg is van az eredménye, mert egyre többen próbálják ki az alternatív édesítőszereket. A nyírfacukor vagy xilit (xilitol) is ezek közé tartozik. 

Mi a xilit?

A xilit vagy xilitol természetes anyag. Olyan cukoralkohol, amely az emberi testben is megtalálható, de sok zöldségben, gyümölcsben is. Nyírfacukornak is nevezik, mert régebben a nyírfa édes rostjaiból állították elő. Lassú felszívódása miatt népszerű a fogyókúrázók körében, és mivel nem emeli meg a vércukorszintet, a cukorbetegek számára is ajánlják. 

Miért nevezhető fogbarát édesítőszernek?

Ami a fogakat illeti, a xilitet megjelenésekor csodaszernek kijáró örömmel üdvözölték a fogorvosok, mert kimutatható, hogy a xilit már alacsony dózisban is képes pozitívan befolyásolni a szájüreg sav-bázis egyensúlyát. Lúgosító hatása kedvezőtlen a baktériumok számára, melyek így nem tudják megerjeszteni a szájüregben található cukrot, ezzel pedig meggátolják a fogszuvasodás kialakulását. 

Ezenkívül a xilit mérsékli a lepedékképződést és a szájszárazságot is enyhíti, így a fogorvosok örömmel ajánlják pácienseiknek ezt az édesítőszert.

Az egyetlen kellemetlenség, amelyről a xilitet fogyasztók beszámoltak, a – többnyire enyhe – hasmenés volt. A szakemberek szerint, mivel szervezetünk nincs hozzászokva az anyag lebontásához, testünk kezdetben hasmenéssel válaszolhat a nagyobb dózisra (ami kb. 30 grammot jelent), de feltételezik, hogy miután hozzászoktunk a xilit rendszeres fogyasztásához, ez a kellemetlenség is tovatűnik.

Kiemelt cikkek