Fogászati kérdések

Természetes, hogy idősebb korban elveszítjük fogainkat?

 természetes, hogy idősebb korban elveszítjük a fogainkat?

Lehet, hogy a válasz meglepi Önt, de ez egyáltalán nem természetes.

A vadon élő állatoknál azok a példányok, amelyek elveszítik a fogaikat, azonnal életveszélybe kerülnek. Mivel nem tudnak táplálkozni, legyengülnek, és a ragadozók, betegségek könnyű prédájává válnak. Ezért biztosra vehetjük, hogy az evolúció során azok az élőlények maradtak fenn, akik minél tovább megőrzik fogaikat. (Itt most a fogak táplálkozási funkcióiról beszélünk, nem az extrém méretű és formájú fogakról, amelyek fegyverként vagy a másik nem lenyűgözésére szolgálnak.)

Nincs ez másként az embernél sem. 

Azzal a kiegészítéssel, hogy az idős, legyengült, fogait vesztett vagy más hátrányban szenvedő ősembertársaikat a közösség nem hagyta sorsukra – legalábbis jó pár régészeti lelet erre enged következtetni.

Visszatérve a mai modern emberre, az idők során elindulnak olyan folyamatok, amelyek nem igazán előnyösek. Az íny visszahúzódik, lassan sorvadásnak indul, ami nehezebbé teszi a fogak stabil helytállását rágás közben. Ám a helyes táplálkozás – egészséges, vitamindús, erőteljes rágásra késztető élelmiszerek – és a rendszeres, alapos fogápolás nagyon sokat nyom a latban. Ha mindent szeretne megtenni fogai egészségéért, akkor vezesse be a rendszeres mozgást az életébe, és ha dohányzik, igyekezzen csökkenteni a napi cigaretták számát, majd végleg letenni a füstölgő rudacskát

Ha mindent megtesz fogai és ínye egészségéért, élete végéig megőrizheti saját fogait. Ne fogadja belenyugvással, ha egy-egy foga kilazul, mozogni kezd! Ez egyáltalán nem természetes folyamat. 

Koros-uriember-rendelőben.jpg#asset:322

Kérjen szakmailag megalapozott tanácsot egy dentálhigiénikustól, hogyan kell fogait megfelelően ápolni, illetve félévente keresse fel a fogászati rendelőt, hogy ellenőrizzék, nincs-e valamilyen kóros folyamat kialakulóban.

Kiemelt cikkek