Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a fogfehérítés során eltávolítják a fogzománc külső rétegét!

 tévhit, hogy a fogfehérítés során eltávolítják a zománc külső rétegét!

Sokan azért nem mernek fogfehérítésre jönni, mert azt hiszik, ez az eljárás károsítja a zománcot, ledörzsöli a fog külső rétegét. Ez egész egyszerűen nem igaz! A fogfehérítés ugyanis nem érinti a fogzománcot, hanem a dentin megtisztítását célozza.

A fogfehérítés lényege

A professzionális fogfehérítés során, kissé leegyszerűsítve, egy kémiai folyamat zajlik le. A fogzománc kristályos szerkezetű anyag, ezen a szerkezeten keresztül juttatjuk be a dentinbe a hidrogén-peroxidot vagy karbamid-peroxidot. Ez az anyag kémiai reakcióba lép a szennyeződésekkel, és távozáskor a fogakban levő nedvességgel együtt magával viszi azokat. Ez a tény annyiban érdekes még, hogy a fogfehérítés során sokaknál fellépő érzékenység egyszerűen annak a jele, hogy a fog idegei a víz távozására izgalomba jöttek. Az érzékenység néhány óra, de legfeljebb 1 nap alatt el szokott múlni, amikor a nyálból rehidratálódnak a fogak.

Összefoglalva: a fogfehérítés során nem sérül a zománc, hiszen nem a fog legkülső részét, hanem a fog belső rétegét kezeljük. A fehérítés nem fizikai, hanem kémiai folyamat. Ilyenkor a fogat megszabadítjuk a saját szennyeződéseitől, vagyis nem egy idegen színt kap, hanem visszanyeri saját régi fehérségét.

Ha bármilyen kérdése van még a fogfehérítő eljárásokkal kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba itt.

Kiemelt cikkek