Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a fogmosásnak 2 percig kell tartania

 tévhit, hogy a fogmosásnak 2 percig kell tartania

2 perc? 3 perc? Vagy 4?

Sokszor halljuk, hogy 2, esetleg 3 percig kell tartania a fogmosásnak. Valójában nem az idő számít, hanem az, hogy minden fog minden felületét megtisztítsuk. Ez egy gyakorlott, átlagos sebességgel fogat mosó felnőtt esetében körülbelül 3-4 perc.
Ám a gyerekek, a kevésbé gyakorlottak, a lassabban fogat mosók, a mozgásukban korlátozottak vagy a mozdulatokat nehezen koordinálók számára 3-4 perc is kevés. Nem beszélve arról, hogy ha rossz technikát alkalmazunk, moshatjuk akár 10 percig is a fogakat, mégsem lesz tökéletes az eredmény.

gyerek_fogmosás_01.jpg#asset:34685

Akkor mi a legfontosabb szempont?

Az időt emlegetni azért sem szerencsés, mert kevesen nézik az órát fogmosás közben. Ehelyett inkább arra kellene koncentrálni, hogy minden fog minden elérhető felületét alaposan megtisztítsuk a lepedéktől, ételmaradékoktól. Elektromos fogkefével fogról fogra kell haladni, és minden egyes fogra legalább 4-5 másodpercet kell szánni. 

elektromos_fogkefe1.jpg#asset:33788

Manuális, azaz hagyományos fogkefével egyszerre több fogunkat is tudjuk tisztítani, ezért itt inkább arra figyeljen, hogy minden fogára bőven jusson idő.

Ha eljön fogászatunkra, dentálhigiénés kollégáink szívesen megmutatják, hogyan kell fogat mosni úgy, hogy minden foga tiszta legyen!

Kiemelt cikkek