Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a rossz fogakat örökölni lehet!

Tévhit, hogy a rossz fogakat örökölni lehet!

„Én egyszerűen rossz fogakat örököltem, nem csoda, hogy ennyi lyukas fogam van.” 

– gyakran halljuk ezt a kijelentést pácienseinktől. Ez a vélekedés egyrészt nem igaz, másrészt azért is káros, mert így a legtöbben beletörődnek abba, hogy sűrűn van fogászati problémájuk, és nem próbálnak meg tenni ellene


Az igazság

Rossz fogakat egyébként tényleg nem lehet örökölni! Lehet bizonyos tulajdonságokat, mint amilyen a fogak alakja, mérete, az állkapocs formája, a fogzománc vastagsága, a nyál összetétele  és így tovább. 

Az is igaz, hogy például a fogak kuszaságát örökölni lehet. Az egymásra csúszó fogak ápolása tényleg nehéz, ezért ilyenkor könnyebben alakul ki szuvasodás vagy más probléma. 

kislany.jpg#asset:1096


Ebben az esetben elmondható, hogy az öröklésnek komoly szerepe van abban, hogy sűrűn kell felkeresni a fogászatot. Ám még ez az eset is távol áll attól, hogy azt állíthassuk: a fogszuvasodás örökölhető. 

A fogszuvasodásért elsősorban a lepedékben, fogkőben megtelepedő és elszaporodó baktériumok a felelősek. Márpedig minden csecsemő steril szájjal születik – vagyis nincs benne idegen baktériumkultúra. Születésünkkor tehát tiszta lappal indulunk!


De akkor mitől szuvasodnak a fogak? 

Főleg a rossz fogmosási technika miatt. Elképzelhető, hogy Ön úgy gondolja, helyesen mos fogat, ám valójában több tévhitnek is áldozatául esett, vagy egyszerűen már a kezdetekkor rossz beidegződéseket vett át szüleitől, testvéreitől, esetleg barátaitól. Magazinunkban és a közösségi oldalakon gyakran veszünk górcső alá egy-egy tévhitet, hogy segítsünk csökkenteni a téves hiedelmeket, és a fogápolás helyes módszerét népszerűsítsük.

Ha nem biztos abban, hogy helyesen mos-e fogat, rendelőnkben szívesen segítünk a helyes módszer elsajátításában. 

tevhit-hogy-rossz-fogakat-orokolni-lehet

Kérjen időpontot dentálhigiénikusainktól magának vagy gyermekének egy tanácsadásra vagy instruálásra itt.

Kiemelt cikkek