Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a rossz fogakat örökölni lehet!

 tévhit, hogy a rossz fogakat örökölni lehet!

„Én egyszerűen rossz fogakat örököltem, nem csoda, hogy ennyi lyukas fogam van.” 

– gyakran halljuk ezt a kijelentést pácienseinktől. Ez a vélekedés egyrészt nem igaz, másrészt azért is káros, mert így a legtöbben beletörődnek abba, hogy sűrűn van fogászati problémájuk, és nem próbálnak meg tenni ellene

Az igazság

Rossz fogakat nem lehet örökölni! Lehet bizonyos tulajdonságokat, mint amilyen a fogak alakja, mérete, az állkapocs formája, a fogzománc vastagsága, a nyál összetétele  és így tovább. 

Az igaz, hogy például a fogak kuszaságát örökölni lehet. Az egymásra csúszó fogak ápolása tényleg nehéz, ezért ilyenkor könnyebben alakul ki szuvasodás vagy más probléma. 

Ebben az esetben elmondható, hogy az öröklésnek komoly szerepe van abban, hogy sűrűn kell felkeresni a fogászatot. Ám még ez az eset is távol áll attól, hogy azt állíthassuk: a fogszuvasodás örökölhető. 

A fogszuvasodásért elsősorban a lepedékben, fogkőben megtelepedő és elszaporodó baktériumok a felelősek. Márpedig minden csecsemő steril szájjal születik – vagyis nincs benne idegen baktériumkultúra. Születésünkkor tehát tiszta lappal indulunk!

De akkor mitől szuvasodnak a fogak? 

Főleg a rossz fogmosási technika miatt. Elképzelhető, hogy Ön úgy gondolja, helyesen mos fogat, ám valójában több tévhitnek is áldozatául esett, vagy egyszerűen már a kezdetekkor rossz beidegződéseket vett át szüleitől, testvéreitől, esetleg barátaitól. Magazinunkban és a közösségi oldalakon gyakran veszünk górcső alá egy-egy tévhitet, hogy segítsünk csökkenteni a téves hiedelmeket, és a fogápolás helyes módszerét népszerűsítsük.

Ha nem biztos abban, hogy helyesen mos-e fogat, rendelőnkben szívesen segítünk a helyes módszer elsajátításában. 

dentálcsapat-03.jpg#asset:57334

Kérjen időpontot dentálhigiénikusainktól magának vagy gyermekének egy tanácsadásra vagy instruálásra itt.

Kiemelt cikkek