Tények és tévhitek

Tévhit, hogy a sajgó fogra az eltávolítás az egyetlen megoldás!

Dr sass tamás

A fenti tévhitet szakértőnk, Dr. Dr. Sass Tamás oszlatja el, mindenkit megnyugtatva afelől, hogy a nagy fájdalom még nem jelenti azt, hogy a fogat azonnal ki kell húzni!

Először is: lehet, hogy tényleg az eltávolítás lesz a megoldás

A nagy fájdalomnak több oka lehet. Nem kizárt, hogy az alapos szájüregi vizsgálat és a röntgenfelvételek elemzése után a fogszakorvos a fog eltávolítását fogja javasolni, mint egyetlen lehetséges megoldást. Ám ez nem jelenti azt, hogy csak a foghúzás a fájdalom ellenszere! 

De valószínűbb, hogy a fogat meg lehet menteni!

A gyötrő kínnak ugyanis számos oka lehet: többek között akut ideggyulladás, akut fogágygyulladás, akut szájnyálkahártya-fertőzés, hogy csak néhányat soroljak fel.

A fogorvos először megállapítja a fájdalom okát, majd kezelést javasol. Ilyen lehet a hagyományos gyökérkezelés vagy a mikroszkópos gyökérkezelés, amelyet sokszor erős, már-már csillapíthatatlan fájdalom előz meg. Ha ideggyulladás miatt lépett fel a sajgás, akkor gyógyszeres kezelés jöhet szóba. Amennyiben fogágygyulladás áll a háttérben, akkor a gyógyszeres kezelés mellett kürettálásra is szükség lesz. A kezelés tehát a diagnózis függvénye!

Ezek csak kiragadott példák arra, mi minden történhet azután, hogy a gyötrő fájdalom a rendelőbe űzi Önt. A fog eltávolítása egy lehetséges, de nem egyedüli opció a fájdalom megszüntetésére.

Kiemelt cikkek