Tények és tévhitek

Tudta, hogy a szép fogsor egyben a legegészségesebb is?

 tudta, hogy a szép fogsor egyben a legegészségesebb is?

A fogszabályozás éppen ezért nem csak esztétikai kérdés.

Fogai épsége, a csontállomány és az íny egészsége szabályos fogsor esetén őrizhető meg a legtovább. 

A szabályos fogaknál ugyanis egyenletesen oszlanak el a fogakat érő erők harapás közben. Így mindegyik fog egyformán terhelődik, és így az íny és a csontszövet is remekül edzésben van tartva. 

A fogak ápolása is könnyebb!

További nem elhanyagolható szempont, hogy a szabályos fogsort a legkönnyebb ápolni. A túlságosan összetorlódott fogsort például nehéz tisztítani, a kevésbé megtisztított fogfelületeken hamarabb képződik fogkő, a fogkő pedig a szuvasodás és ínygyulladás melegágya. 

A fogszabályozás ráadásul minden életkorban működik

Sokan vágynak szabályos fogsorra, de nem vágnak bele a fogszabályozásba, mert úgy vélik, az ő korukban az már nem működik. Ez azonban tévhit!

Fogászatunkon több száz páciensnél alkalmaztuk a fogszabályozást, a legidősebb köztük már a 60-as éveit taposta. A szép végeredmény mindenkinél létrejött. 

fogszabalyozas_felnottkorban.jpg#asset:33791

Igaz, minél idősebb valaki, annál hosszabb idő kell ahhoz, hogy a szükséges élettani változások megtörténjenek. Nem elég ugyanis megvárni, míg a fogak beállnak a kívánt pozícióba, ez ugyanis viszonylag hamar elérhető. 

Ennél sokkal több időbe telik, amíg a csontszövetben is lezajlanak a kívánt változások: a fogak ugyanis a csontban kapaszkodnak meg, és a csontszövet „igazodik” a fogak új állásához. Ám míg ez az igazodás meg nem történik, a fogszabályozás nem tekinthető lezártnak. Ha idő előtt hagyjuk abba a kezelést, a fogak szép lassan vissza fognak rendeződni a kezelés előtti helyzetükbe!

Kisiskolás és kamaszkorban a szervezet hihetetlenül felgyorsul, szinte minden élettani folyamat sokkal gyorsabban megy végbe, mint máskor.

fogszabalyozo-keszulek.jpg#asset:34734

Ez igaz a fogszabályozásra is. Ezért ezt az életkort tekintjük ideálisnak a kezelésre. 

Ám a fogszabályozás minden életkorban működik, legfeljebb hosszabb ideig tart majd.

fogszabalyozas-idosebb-korban-is-hatasos.jpg#asset:36065

Ha elszánta magát a kezelésre, vagy maradtak még kérdései, amelyet szívesen feltenne egy tapasztalt fogszabályozó szakorvosnak, kérjen tőlünk időpontot itt.

Kiemelt cikkek