Érdekességek

Útmutató a szájszárazság ellen: okok, tünetek, kezelés

A citrom szájszárazság ellen kiváló

Mindaddig bele sem gondolunk, hogy mennyire fontos a száj nedvességtartalma, amíg nem találjuk szembe magunkat a szájszárazság problémájával. A kellemetlen tünetek hátterében számtalan ok-okozati összefüggés van, amelyek egészen hétköznapi esetekre, de komoly betegségekre is utalhatnak. A szájszárazság elleni útmutatóval most Ön is feltérképezheti a probléma legalapvetőbb jellegzetességeit, és felveheti a harcot a bosszantó panaszokkal!

A xerostomia, avagy a szájszárazság

A xerostomia jelentése nem más, mint a sokunk által ismert szájszárazság, ami annak hatására lép életbe, hogy a szervezetünk nem képes az elegendő nyáltermelésre. Természetesen ez az állapot bármikor jelentkezhet – legyen szó egy komolyabb edzésről vagy egy forró nyári napról –, de amikor már hosszú ideje tapasztaljuk, hogy a szájüregben jelentősen redukálódott a nedvességtartalom, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kóros szájszárazságban szenvedünk.

A szájszárazság leggyakoribb tünetei

A betegség leggyakoribb tünetei között olyan jellegzetességekkel találkozunk, amelyek biztosan emlékeztetni fognak egy foghúzás utáni állapotra:

 • ragacsos és száraz érzés a szájüregben,
 • felfokozódott szomjúságérzet,
 • kiszáradt ajak és torok- és/vagy nyelvszárazság,
 • beszédnehézség,
 • nyelési probléma,
 • szájégés,
 • kellemetlen lehelet,
 • ízérzékelési probléma,
 • szájüregben megjelenő seb.

A megfelelő nyáltermelés jelentős szerepet tölt be az emésztésben, a száj egészségének védelmében és a különböző fertőzések elterjedésének meggátolásában. Éppen ezért, ha a felsorolt tünetek tartósan jelen vannak az életében, akkor mindenképp törekedjen a fennálló helyzet megszüntetésére!

A szájszárazság testi és lelki eredője

A szájszárazság mindig egy állapot hatására jelentkezik, ebből kifolyólag nem különálló betegségként, hanem egy másik probléma részeként kezelik. A kellemetlenséget lelki és testi okok is kiválthatják, de jobb esetben csupán egy könnyen orvosolható vitaminhiányról, kevesebb folyadékbevitelről vagy a tátott szájjal való alvásról van szó. (Utóbbit a szakemberek az éjszakai szájszárazságként különböztetik meg.) A túlzásba vitt kávéfogyasztás és/vagy dohányzás dehidratáló hatása is előidézheti a frusztráló xerostomiát.

A szájszárazság lelki- és krónikus betegség tünete is lehet

A stressz mindenre képes rányomni a bélyegét. A szájszárazság lelki oka is a folyamatos feszültség, hiszen a túlhajszolt időszakban mindenki elfeledkezik a szervezetének megfelelő ellátásáról, amivel csökken a szükséges folyadékbevitel is.

 A torok-, a nyelv- és a szájszárazság azonban sajnos a krónikus megbetegedésekkel is kéz a kézben jár: a cukorbetegség, az anyagcserezavar, az autoimmun betegségek – mint például a nyálmirigyek megnagyobbodásával járó Sjögren-szindróma – tüneteként is megjelenhet.

Az időskori szájszárazság okai

az-idoskori-szajszarazsag-okai.jpg#asset:45383

Idős korban a szájszárazság még gyakrabban előforduló probléma, mint gondolnánk, ugyanis az idő előrehaladtával az ember egyre kevésbé érzi magát szomjasnak. Ebből kifolyólag kevesebbet is iszik, annak ellenére, hogy a szervezet ugyanúgy igényli azt a vízmennyiséget, amit korábban.

A helyzetet megnehezíti, hogy egy bizonyos kor felett a gyógyszerhasználat is rendszeresebbé és intenzívebbé válik, ami szintén megnöveli a probléma repetitív megjelenését. A szájszárazság ugyanis sok orvosság mellékhatásaként is feltűnik, elsősorban vérnyomáscsökkentők, emésztésjavítók esetében, de az antidepresszánsok, a nyugtatók és a Parkinson-kór elleni gyógyszerek használatával egyidejűleg is jelentkezhet.

A szájszárazság elleni harc praktikumai

A szájszárazsággal nehéz felvenni a harcot, hiszen ilyenkor nem kizárólag az állapotot, hanem a kiváltó okot is meg kell szüntetni. Az orvosi eljárások alkalmával a szakemberek általában

 • a vegetatív idegrendszerre ható készítmények,
 • a szájöblítő oldatok
 • és a géles állagú műnyálak

használatát javasolják. Ahogyan azt korábban említettük, gyakran megtörténik, hogy a száraz száj érzetét a rendszeresen szedett gyógyszerek idézik elő, ilyenkor a kezelőorvosok csak egyszerűen lecserélik a problémát okozó készítményt.

Szájszárazság kezelése otthoni módszerekkel – mit használjon és miért?

A szájszárazság esetén egyértelműen a nyálkahártya egészsége és a megfelelő nyálképződés helyreállítása a cél, amelyet a folyamatos cukormentesrágó-fogyasztás, a Cayenne-i bors, illetve az aloe vera használata is képes orvosolni. Külön pozitívum, hogy az utóbbi kettő a nyálképzés elősegítése mellett az ízlelés helyrehozásában is kifejti hatását.

A száj egészséges nedvességtartalmában a citrom is segíthet, hiszen savas állagának köszönhetően a szervezet intenzív nyáltermelésbe kezd. Ezenfelül a savanyú gyümölcs képes felvenni a harcot a bűzös lehelettel is, de a szájszag ellen a természetes olajokkal történő öblögetés is hatékony megoldást kínál. A cél elérése érdekében mindegy, hogy Ön melyik olajtípust használja (például kókuszolaj, olívaolaj), a lényeg, hogy minimum 10 percig tartsa bent, ezt követően köpje ki, végül pedig langyos vízzel öblítse ki a száját.

Helyes életvitel és odafigyelés

A szájszárazság tünetei „egyszerű” odafigyeléssel is tompíthatóak. Természetesen ez a gondolat jobbára csak akkor érvényes, amikor a panaszok kiváltó oka az egészségtelen életvitel. Akármilyen körülmények között is találkozik azonban a xerostomiával, akkor sem árt, ha felhagy a káros szenvedélyeivel. Legyen szó a túlzó alkohol-, dohánytermék- vagy kávéfogyasztásról, a toxikus szokások csökkentése vagy teljes elhagyása már egy biztos lépés az újbóli „szájüregkomfort” megteremtése felé.

Kiemelt cikkek