Tények és tévhitek

Vajon a fogkő tényleg olyan ártalmatlan, mint sokan gondolják?

 soós tünde

Ezt a tévhitet Soós Tünde dentálhigiénikusunk oszlatja el.

A fogkő távolról sem ártatlan jelenség. A legkisebb probléma az szokott lenni, hogy csúnya: sokszor ugyanis sárgás-barnás elszíneződésként jelenik meg a fogakon.

fogko-szine.jpg#asset:34873

Nagyobb baj, hogy a fogkőben, vagyis az elmeszesedett dentális plakkban nyüzsögnek a baktériumok, többek között azok a kártékony fajták, amelyek a fogszuvasodásért vagy az ínygyulladásért okolhatók. Az íny alatti fogkő felelős az ínygyulladások kialakulásáért, az ínygyulladás pedig gyorsan átfordulhat fogágybetegségbe.

Ez utóbbi azért veszélyes betegség, mert míg az ínygyulladást viszonylag könnyen meg lehet gyógyítani, a károsodást pedig vissza lehet fordítani, ez a fogágybetegségre (ami a fogágy szöveteinek gyulladásos betegségét takarja) már nem mindig igaz. Az állkapocs csontállományában esett károk nyomán a fogak meglazulhatnak, kihullhatnak – és mindez az ártalmatlannak hitt fogkőből indult ki!

Akár lát a fogain fogkövet, akár nem, a féléves, éves kontrollra feltétlenül ajánlott elmennie. A szakember az Ön számára nem látható, például az íny alatti fogkövet is észleli és eltávolítja, mielőtt az nagyobb bajt okozhatna. Szabaduljon meg minél hamarabb a fogkőtől, és megszabadulhat a súlyosabb következmények esetleges terhétől is!

Kiemelt cikkek