A kezelésekről

Zárt kürettálás: mikor van rá szükség?

zárt kürettálás

A fogágybetegség, más néven parodontitis egy nagyon alattomos betegség. Sokáig tünetmentes lehet. Aztán, mire észrevesszük, lehet, már helyrehozhatatlan a kár. A felnőttkori fogvesztés leggyakoribb oka ugyanis ez a betegség. Cikkünkben tehát a parodontitisről lesz szó, illetve a kezelésére alkalmazott egyik technikáról, a zárt kürettálásról.

Mi az a fogágybetegség?

A fogágybetegség az egyik legalattomosabb fogászati betegség. Ahogy a fogászati problémák nagy része, ez is a nem megfelelő szájhigiénére vezethető vissza. Ez esetben viszont nem a fogszuvasodást okozó baktériumok állnak emögött, hanem úgynevezett parodontopathogének, vagyis fogágybetegséget okozó baktériumok. A nem hatékony fogmosási technika miatt a fogakon egyre kiterjedtebb és vastagabb plakk, vagyis ételmaradék réteg alakul ki, mely lassan átalakul fogkővé a nyálban található ásványianyagok miatt. Az idő előrehaladtával a plakk és fogkő lefelé, a fogíny felé is növekedésnek indul. Sajnos a plakk és a fogkő tökéletes lakhelye a fogágybetegséget okozó baktériumoknak, melyek elszaporodva gyulladást okoznak.

Mivel a plakk és fogkő bekúszik az íny alá, a baktériumok előbb-utóbb fogínygyulladást okoznak, más néven gingivitist. Kezelés nélkül a baktériumok a fognyakon lekúszva elérnek a fogágyig (mely a fogat rögzítő kötőszövetet és csontot jelenti), és a fogágy is begyullad. Ez már a fogágybetegség. Kezelés nélkül a fogágy szövetei felszívódnak, vagyis elpusztul a fogakat a helyén tartó kötőszövet és csontszövet, a fog mozogni kezd és végül kihullik.

A betegség egyik jellemzője, hogy a begyulladt íny elválik a foggyökértől. Így alakulnak ki az ínytasakok, amelyekben a kitágult íny elválik a plakkokkal borított, fertőzött fogfelszíntől. Hogyan lehet kezelni a fogágybetegséget?

zárt kürettálás

Zárt kürettálás – az ínytasakok hatékony kezelési módszere

El is érkeztünk a zárt kürettáláshoz. A fogágybetegség kezelése során ugyanis létfontosságú az íny alatti terület kitisztítása, fertőtlenítése. A zárt kürettálás erre a hatékony megoldás. A kezelés első lépéseként ultrahangos fogkőeltávolítás történik, majd az ínyszél gyógyulását követően, helyi érzéstelenítés után egy speciális eszközzel, a Gracey kürett kanállal kell benyúlni a fogíny alá és kitakarítani az ínytasakot, vagyis eltávolítani a fogkövet, a baktériumokat és az elhalt szöveteket. A kezelés befejező lépéseként pedig ki kell fertőtleníteni a tasakokat, amelyek 3-4 hónap alatt meggyógyulnak. Sajnos a fogágybetegség visszafordíthatatlan folyamat, vagyis az elpusztult szövetek nem tudnak visszanőni a fogfelszínre, így a betegség időben történő felismerése és kezelése elsődleges feladat. A kezelések célja, hogy a csontpusztulással járó gyulladásos folyamat megálljon és a tasakok összezsugorodjanak. Azonban fontos hangsúlyozni, hogy a csontpusztulás miatt visszahúzódott fogíny ilyen esetekben nem növeszthető vissza a fogakra a legmodernebb ínyplasztikai beavatkozásokkal sem.

Tudnivalók pácienseink számára

A zárt kürettálás nem fáj, mivel helyi érzéstelenítésben végezzük. Speciális előkészületekre nincsen szükség, elég, ha a megbeszélt időpontban felkeresi a fogászati rendelőt.

Néhány dolgot fontos a kezelőorvos tudomására hozni:

  • Ha vérhigítót szed
  • Ha csontritkulással kezelik
  • Ha immunszuppresszión, kemoterápián vagy sugárkezelésen esett át

Ezzel együtt rutinbeavatkozásról van szó, nem kell tartani tőle. Amit viszont fontos észben tartani, hogy a fogágybetegség kezelése során a zárt kürettálás csak az első lépés. Létfontosságú a megfelelő fogápolási szokások kialakítása, ezek nélkül nem garantálható a gyógyulás!

Kérdése van? Foglaljon időpontot konzultációra!

Kiemelt cikkek