A fogorvos válaszol

2 év 2 hónapos kisfiú bal felső 1-es metszőfog

K. Edit

Tisztelt Doktornő/Úr!

Nagyon aggódom, szeretnék tisztán látni, annyi mindent olvasok, de az igazi kérdésemre nem kaptam még választ. Ami az lenne, hogy 2 éves és 2 hónapos kisfiam elesett, a bal felső 1-es metszőfoga becsúszott az ínyébe. De kilátszott. Szentkirályi utcába mentünk ügyeletre, ahol azt mondták nem mozog, 1 és két hét múlva vigyük el bárhova kontrollra.
Az első héten a területi gyermekfogászatra vittük, ott sem éreztek mozgathatóságot, azt mondták nincs egyelőre teendő. Ezen a héten szerdán voltunk a második heti kontrollon az én fogorvosomnál, aki viszont azt mondta, hogy ez a fog mozog és ki kell húzni. Mert a mozgó tejfog többet árt a maradandó fog csírájának, mintha nem húzná ki. Eddig gyönyörűen mind a 20 foga szépen sorban hiba nélkül voltak.

Az aggodalmam és a kérdésem is az lenne, hogy:
Most, hogy az a fog ki van húzva és benő az inye, normálisan fog tudni kibújni a maradandó foga, illetve az eddig szépen egymás mellett álló tejfogai nem fognak összecsúszni akadályozva majd a kihúzott fog maradandójának a kibújását?

Előre is nagyon szépen köszönöm válaszukat!

Tisztelettel és üdvözlettel:
Kovács Edit

Válasz

Kedves Edit!

Alapvetően, amíg csak lehet tartjuk a tejfogakat, ugyanis hosszú távon helyfenntartó szerepük van a maradó fogak tekintetében.

Azt, hogy a húzása indokolt volt-e vagy sem, a leírás alapján megállapítani nem tudjuk. A front maradó fogak előbújása még nagyon messze van, de a későbbi problémák elkerülésének érdekében, kérem keressenek egy gyermek-fogszakorvos kollégát.

Rendelőnkben Dr. Nyúzó Brigitta kolléganőm várja a piciket.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk