A fogorvos válaszol

27-es fog kezelése

.

Tisztelt Doktor nő!A felső 27-es fog kezelésével kapcsolatosan szeretnék kérdezni. Nagy dilemmában vagyok így laikusként.A tárgyi fogam tömött, ami panaszos és a fog gyökerei belelógnak az arcüregbe elég mélyen (kb. 4-5 mm). Ez CBCT felvétellel van megállapítva.A körzeti orvosom újra áttömte a fogat, s ideiglenes tömést helyezett, várva, hogy megszűnik-e a fájdalom. Azt mondta, ha nem szűnik meg, akkor gyökérkezelni kell. De ő nem tudja elvállalni, megmondta őszintén, ő nem kezel nagyőrlő fogat.Itt vidéken (Nyíregyháza) nem sok választás van. Van olyan rendelés, ahol CBCT + elektromos gyökércsúcs mérőt használnak a kezeléshez, van olyan rendelés, ahol mikroszkópot. S a kérdés itt vetődik fel: melyik rendelést válassza egy laikus ember ebben a szituációban, hogy a fog gyökere belelóg az arcüregbe?Tavaly volt hasonló szituáció, akkor a felső 6-os foggal volt a panasz, amit CBCT + elektromos gyökércsúcs mérő segítségével egészen a gyökércsúcsik kikezelték a fogam (3 gyökere volt). Azonban a kezelés alatt foggyökérhártya gyulladást kaptam, ami ráterjed a szomszédos fogra is, s az egészet arcüreggyulladás fájdalmaként éltem át. A füll-or gégészeten derült ki, hogy nem arcüreggyulladásról, hanem foggyökérhártya gyulladásról van szó. 1 hónapos antibiotikum kúra volt, de nem szüntette meg teljesen a fájdalmat, így a fog kihúzása mellett döntöttem.Talán a mikroszkópos gyökérkezelést kellene választani? Felvettem a kapcsolatot azzal az orvossal, ő nem használ elektromos gyökércsúcsmérőt és nátrium-hipokloritot használ csatorna fertőtlenítéshez. Erről viszont azt olvastam az egyik ismerősöm által adott Magyar Fogorvos 2015/5 kiadvány számában, hogy a periapicalis térbe vagy a környező szövetekbe, térségekbe (sinus maxillaris) kerülő NaOCL maró hatású, ödémát okoz, így félek egy esetleges arcüreg gyulladás kialakulásától.Ez vajon tényleg igaz? Valóban okozhat ödémát a fertőtlenítő oldat? Van valamilyen tapasztalatuk, hogy mennyi a valószínűsége, hogy én esetemben bekövetkezik ez a ödéma, vagy arcüreggyulladás?Szóval tanácstalan vagyok… lehet jobb lenne, a fogat eltávolítani, hiszen nem lehet minden esetben elkerülni a foghúzást sajnos.Hallottam a Solumium Dental fertőtlenítő oldatról, amely kevésbé irritatív, mint a natrium-hipoklorit. Ezt sajnos itt Nyíregyházán nem ismerik. Önöknek van valamilyen tapasztalatuk ezzel kapcsolatban?Köszönöm előre is!Üdvözlettel:K. Zoltán

Válasz

A nagyőrlő fogak esetében a gyökérkezelés sikerességének növelése érdekében a mikroszkóppal történő gyökérkezelést javaslom.

Az átöblítő folyadék megfelelő használat esetén nem kerülhet a periapikális térbe! Az Ön által felsorolt átöblítő folyadékokat alkalmazzuk, tapasztalaink jók.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk