A fogorvos válaszol

4-5 hónapja tömött fog fájdogál + íny lehúzódás

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!Körülbelül 5hónapja jártam fogorvosnál (tb által finanszírozott, kerületinél) és betömte a bal felső 1. nagyőrlő fogam és néha-néha fájdogál, sajog és nagyon érzékeny! hidegre, melegre (nem szélsőségesen, szobahőmérsékletre) és nem is érzem erősnek magát a fogat, így nem azzal rágok (az nem fáj különösebben, ha rágok vele, de kímélem). Alapvetően azért mentem el, mert letört egy darab ebből a fogamból (magától)és hogy mi ilyenkor a teendő, így ezzel oldotta meg. Egyébként ez a „fájdogálás” általában rövid idejű (és este jön elő), 1-2-3 óra, de most már majdnem félnapja fáj (és szintén este kezdődött). Egyébként zöld sensodyne fogkrémet használok és listerint is, hátha segít valamit…Másik problémám pedig az alsó két szemfogamnál van, ahol elég erősen lehúzódott az íny, nincs fájdalom, különösebb érzékenység sem, nincs ínyvérzés, csak látványra nem szép és ha így folytatódik az elég ijesztő. Kicsit barnás alul a lehúzódásnál. Erre egyébként azt mondta a fogorvos mikor megkérdeztem, hogy természetes és, hogy mossam ugyanúgy (mármint ne erősen, de ezért ne hagyjam azt ki). Csak félek, hogy ha ez ilyen gyorsan folytatódik ott bajok lesznek. Ezzel mit lehetne kezdeni?Előre is köszönöm tanácsaikat, válaszukat!Molnár Luca (24)

Válasz

Ha a foga „magától” letört, akkor minden bizonnyal mélyen be volt szuvasodva, ilyenkor nagy tömés kerül a fogba, aminek hatására fogbélgyulladás jelentkezhet. Ha nem távolítjuk el a szuvas foganyagot a tömés előtt maradéktalanul, úgy nagyon hamar újra alászuvasodik a tömés és befertőződik a fogbélkamra. A panaszai alapján az Ön esetében már ki is alakult a fogbélgyulladás, aminek a főleg az este jelentkező spontán fájdalom és az ingerekre adott heves reakció a tünete. Ennek a megoldása a gyökérkezelés.

Az erőteljes, vízszintes mozdulatokkal történő fogmosás hatására a fognyak elvékonyodhat, az íny tapadása lejjebb húzódik a fognyakon. Helyes, körkörösen végzett fogmosási technikával és puha sörtéjű fogkefe használatával lehet hátráltatni az íny visszahúzódását. Léteznek ínyplasztikai műtétek, ezek indikációjához előzetes száj- és röntgenvizsgálatra van szükség.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk