A fogorvos válaszol

5 evesnek szuvas tejfogra stainless steel korona?

Tisztelt Doktorno, Kisfiam 5 es fel eves, az also fogsoran a hatso fogak szuvasodnak, mindket oldalon ket-ket fog. Az USA-ban elunk, gyermekem fogainak kezelesehez a fogorvos a kovetkezo javaslatot tette: Altatasban (conscious sedation) a fogakat kitisztitja, ha szukseges gyokerkezeli (gondolom csak tisztitas keppen, bar errol nincs pontos informaciom), majd egy egy fogra fem koronat helyez fel, ezaltal megvedve a fogakat. A fem koronak 11-12 eves korig rajt maradnanak a fogakon, egeszen addig, mig a fogvaltas miatt ki nem esnenek a fogak. Tovabba azt mondta a fogorvos, ha nem tudja megmenteni ily modon a fogakat, akkor kiveszi, amelyiket szuksegesnek tartja. NAgyon bizonytalan vagyok, soha nem hallottam meg errol a koronas lejarasrol. Onnek mi a velemenye, tapasztalata, meglatasa ezzel kapcsolatban? Van mas modszer is a fogak megmentesere, mert nagyon idegenkedem a koronaktol. Varom szives valaszat! Koszonettel: Monika

Válasz

A tejfogak esetében a gyökérkezelés nem azt jelenti, mint a maradófogaknál. Gyökérkezelő tűkkel soha nem szabad használni, nehogy megsérüljenek a maradófogak csírái.a

Abban az esetben, ha a tejfogak a szükséges gyökérkezelést követően nem tömhetőek már be, mert akkorra a foganyag veszteség, akkor csak tejfogaknál alkalmazott puha, könnyen a fogra adaptáható fémkoronát alkalmaznak. A korona nagy előnye, hogy egy egységbe foglalja a fogat, szemben a töméssel, így kisebb a valószínűsége a fog elrepedésének. Másik nagy előnye, hogy a harapási magasságot megtartja a maradófogak áttöréséig.

Abban az esetben, ha a tejfogak nem menthetőek, és időről- időre váladákozó csomó van a fog gyökércsúcsa magasságában ( nem az ínyszélnél), akkor el kell távolítani a fogat mind a meglévő tejfogak, mind az áttörés előtt álló maradófogak védelme érdekében.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk