A fogorvos válaszol

Afta

L. Judit

Kedves Doktor Úr/Hölgy!

Szerdai napon estem át egy kisebb szájsebészeti beavatkozáson (fog csonkját távolították el), pár öltésem maradt utána. Betadine oldattal kezelem napi 3-4x és Augmentint is szedek. Sajnos nagyon érzékeny a nyálkahártyám. Szinte minden fogászati beavatkozást követően alakul ki aftám,most sem történt ez másképpen. Legalább 4 helyen (sajnos közvetlenül a seb mellett is) alakult ki jó pár afta a számban. Biztos,hogy jelenleg nem olyan a fogmosásom,amilyennek lennie kellene,az érintett területet nagyon óvatosan merem csak mosni. A kérdésem az lenne,hogy mivel tudnám esetleg kezelni,hogy kevésbé legyen fájdalmas,illetve lehetőség szerint lerövidüljön a gyógyulási idő? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Aftha kialakulása az immunrendszer gyengülésének jele szokott lenni. Az aftha 7-10 nap alatt spontán gyógyuló elváltozás, ami azonban nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat. Afthara rendelőben elsődlegesen alkalmazott szer gyártását sajnos beszűntették, a már kialakult aftha gyógyulását fogászaton soft laser kezeléssel lehet elősegíteni, otthon a nyálkahártyát nem irritáló fertőtlenítő ecsetelőket használhat (pl. Anaftin). Azoknak, akik hajlamosak arra, hogy aftha alakuljon ki a szájában, javasolni szoktuk multivitamin készítmények és plusz C vitamin szedését. Fontos, hogy a C vitamint ne olyan formában fogyassza, ami irritálhatja a nyálkahártyát (rágótabletta vagy tömény citromlé fogyasztása helyett tabletta vagy kapszula szedése javasolt). Ez a már kialakult aftha gyógyulását is elősegítheti.

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk