A fogorvos válaszol

Afta

H. Szandra

Üdvözlöm!

Április óta folyamatosan kiújuló aftával küzdök. 1-2 hétig rendben vagyok, majd újra megjelenik. Gyermekkorom óta hajlamos vagyok rá, évente 2-3x megküzdök vele, de az elmúlt 4 hónapban 10-15 aftám volt legalább. Március végén súlyos vesemedence-gyulladással voltam kórházban, erős antibiotikummal kezeltek 10 napig, ezzel párhuzamosan a jobb felső bölcsességfogam is kinőtt (23 éves vagyok), de panaszom nincs rá, nem fáj. Az afták ekkor kezdődtek. Anaftin géllel és Gingisol Plus ecsetelővel kezelem őket. Allergiám nincs, étrendemen és életvitelemen nem változtattam. A bölcsességfogam okozhatja őket?

Köszönöm válaszát előre is!

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Aphták gyakran jelennek meg a szájban, amikor az immunrendszer valamiért meggyengül, márciusi betegsége és a az ezzel járó kezelés adhat magyarázatot panaszaira, egy már előtört, panaszmentes bölcsesség fogat nem tartok valószínűnek. Javaslom az immunrendszere erősítését, támogatását multivitaminnal, továbbá hogy figyelje és kerülje átmenetileg azokat az ételeket, italokat, melyek fogyasztását követően jelen helyzetben megjelennek az aphtak. Ha panaszai javulnak, a későbbiekben ismét próbálkozhat ezek fogyasztásával. 

Üdvözlettel 

Dr Péntek-Gilicze Alexandra

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk