A fogorvos válaszol

Allergia, félelem

F. Laura

Tisztelt Cím!

Segítségét szeretném kérni. Irreálisan rettegek attól hogy egyszer anafilaxiás reakcióm alakul ki a fogászati érzéstelenítőre. Sajnos a józan eszemmel tudom, hogy allergia bármire kialakulhat, és hogy kár előre félni, de egyszerűen képtelen vagyok legyőzni a félelmemet. Soha semmire nem voltam allergiás, de egyszerűen ettől rettegek. Vannak azonban olyan kezelések amihez muszáj az érzéstelenítő. Már a kezelés előtt napokkal teljesen pánikolok, és fizikailag is rosszul vagyok. Ami persze ahogy közeledik az időpontom egyre erőteljesebb. Kaptam már sokszor érzéstelenítőt, és azon kívül hogy midig rettenetesen szorongok és a pulzusom az egekben, semmi bajom nem volt. Csak talán attól is félek hogy telítődik a szervezetem… Sajnos nem vagyok kisegítve az esetleges altatásos fogászat esetével sem, mert attól is legalább annyira félek mint ettől. Kérem megnyugtatásként, vagy csak hogy reálisabban lássam az összefüggést… mennyire gyakori az ilyen jellegű allergia, amely sokkhoz is vezethet ? Egyszerűen teljes a kétségbeesésem. Nagyon köszönöm előre is

Válasz

Kedves Kérdező!

Legjobb tudomásom szerint a fogászati érzéstelenítőkre adott allergiás reakció igen ritka jelenség. Általában a bennük található adrenalin miatt szoktak a páciensek egy fokozottabb szívdobogás érzést tapasztalni, ez azonban rend szerint perceken belül megszűnik.

Az érzéstelenítő a szervezetben való átalakulása után távozik is, így attól, hogy telítődik a szervezete, nem kell tartania.

Számos helyen a városban elérhető speciálisan gyógyszerekre végzett allergia teszt. Javasolnám, vegyen részt egy ilyen teszten, és bizonyosodjon meg róla, nem rendelkezik ilyen allergiával, ez valószínűleg megnyugtatná.

Ezzel párhuzamosan javasolnám egy pszichológus felkeresését is. Félelme alaptalan, amit Ön irreálisan felnagyít. Hasonló félelmeknek általában valamilyen rossz emlékhez köthető oka is lehet, ezen egy szakemberrel együtt dolgozva nagyon szépen lehet segíteni. Mivel a fogászati beavatkozások rend szerint egy élethosszon át időnként szükségesek, így jobb lenne teljesen feloldani ezt a problémát.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk