A fogorvos válaszol

Állkapocs alatt csomó

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Egy olyan problémám lenne, hogy hosszú ideje újra és újra előjön az, hogy miután reggelente felkelek, az evés és az ivás fájdalmassá válik. De nem a fogam fáj, hanem mintha valami „nagyon savanyú ettem volna” hatást érzrk. Elég egy korty vagy falat, és görcs rántja össze az állkapcsom jobb oldalát, és szinte csillagokat látok. Az állkapcsom alatt mára már láthatóvá vállt egy duzzanat is, ami érintésre fájdalmas. Egy kis idő után ez mntha leapadna.
Többször előjött már ez a dolog, a fogrovosom javaslatára 2 hónapja kihúzattam a bölcsességfogamat is, egy darabig jó volt, de most újra előjött.
Múlt héten be volt gyulladva a fogínyem azon az oldalon, arra gondoltam, hogy amiatt lehet, de furcsa, hogy már korábban is volt ilyen. És az is furcsa, hogy csak néha jön elő, de akkor több egymás utáni reggelen is így járok.
Remélem, hogy tud valamit javasolni, vag, hogy mitől lehet. Mert már eléggé ijesztő a dolog, hogy valami komolyabb bajra is utalhat a csomó.

Előre is köszönöm a választ:
Krisztina

Válasz

Kedves Krisztina!

A leírtak alapján 2 dologra gondolnék:

Az egyik, hogy valamilyen állkapocs ízületi problémája van, panaszai ebből erednek. Ilyenkor rend szerint éjjel összeszorítja a fogait, ami túlterheli az állkapcsot mozgató izmokat, és panaszai innen erednek. Egy gnatológus kolléga szájvizsgálat alkalmával meg tudja állapítani, panaszai kapcsolódhatnak az ízülethez.

A másik lehetőség, hogy egy úgynevezett nyálkő zárja el a nyelv alatti nagy nyálmirigy kivezető csövét. A termelődő nyál nem tud elvezetődni, (emiatt lehet a duzzanat is), majd ahogy reggel reggelinél beindul újra a nyáltermelés a nem komplett elzáródás mellett ürül a nyál, a panaszok enyhülnek.

Szájvizsgálat és rtg felvételek alapján, pusztán a leírtakra hagyatkozva a fentiek vizsgálatát javaslom.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk