A fogorvos válaszol

Állkapocs ízület fájdalom megjelenése gnatológiai vizsgálat után

M. Milady

Jó napot kívánok!

Néhány éve már észre vettem, hogy kopottak a fogaim, szinte valamennyi. Több fogra, főleg a felső metszőkre és az alsó nagyőrlőkre tömés is készült. Ennek oka tisztázatlan, mivel a savhatásokat igyekszem kizárni így fogcsikorgatásra gyanakszom, vagy rossz fogelhelyezkedésre. Fél éve, egy éve észrevettem, hogy kattog a bal, majd időnként a jobb állkapcsom is nyitáskor, fájni eddig nem fájt. Emiatt gnatológusnál voltam, ahol minden irányban mozgatnom kellett az állam, jobbra, balra, előre. Kicsit ő is segítette a kezével, ez néha kellemetlen volt, de nem éreztem, hogy fájt volna. Méréseket végzett egy hideg fémmel, nem fájt, de kellemetlen volt kinyitni olyan nagyra a számat. Hangsúlyozom, eddig nem fájt az ízület. Miután hazaértem észleltem, hogy valami megváltozott, ez már 2 napja. Érzékeny, kicsit mintha fájna az ízület. Önmagában, nyugalmi helyzetben. Azt.mondtak lehet hogy izomláz. Félek, valamit elállíthattak, túlságosan megmozgatták az ízületet, mi okozhatja a panaszt?
A kezelés amit javasoltak nem csupán csillagászati összeg, de szürreális így elsőre. 0-24 órás alsó fogsorra fixen rögzített sínt javasoltak, abban enni, inni élni, majd fogszabályzást és végül visszaépítést. Nehéznek tűnik. A kérdésem, hogy gnatológiai vizsgálat előidézheti az izület fájdalmát? Nagyon meg vagyok ijedve, előtte igaz, hogy kattogott, de nem fájt. Ez már mindig így marad?
Azt mondták a vizsgálat után, hogy az egyik oldalon lejöhetett a porc azért kattog, lehet hogy a vizsgálattal rontottak ezen? Mitől fájhat az ízület, létezik, hogy valóban csak izomláz? Köszönöm szépen, ha tudnak reagálni.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

Panaszainak leírása alapján (évek óta fennálló reciprok kattogás) a kezelési tervvel (átmenetileg viselendő terápiás sín) – így látatlanban – egyetértünk. A porc minden szájnyitáskor reverzibilisen kimozdul az ízületből, ez adja a kattogó hangot. Ha a porcot rögzítő rostok elveszítik rugalmasságukat és a száj zárásakor nem tudják visszahúzni a porcot e helyére, az egy erős fájdalommal és szájnyitási korlátozottsággal járó állapotot idéz elő (irreverzibilis discus dislocatio). Ezt megelőzendő javasolt un előre haraptató sínt használni, bár tény, hogy ennek viselése a használat idején sok kellemetlenséggel jár és sok türelmet igényel a páciens részéről. Sajnos a vizsgálat előhozhat olyan fájdalmakat, amiket alapjáraton alig, vagy nem érzett a páciens, ezek nagy valószínűséggel maguktól szűnni fognak.

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk