A fogorvos válaszol

Állkapocsízületi/rágóizom probléma

.

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

2017-ben jelentkezett először gnatológiai panaszom, amit elsősorban az arcom aszimmetriáján vettem észre, majd fokozatosan erőteljes, mára már állandó, jobb oldali arcfájdalom is kialakult. Abban az évben (február környékén) műtötték ki a jobb alsó bölcsességfogamat, ami a második ilyen műtétem volt, 1-2 évvel előtte a bal oldali alsót távolították el sebészeti úton, ami után semmi panaszom nem volt. A jobb oldali műtét helye viszont érzésre és látszatra is máshogy forrott be, hiszen míg a bal oldalon inkább homorú a helye, a jobb oldalon határozottan domború. Nem tudom, hogy ezzel összefüggésben lehet-e, csak azért említem, mert ugyanabban az évben kezdődtek a panaszaim is. Számos helyen jártam már, először a két felső bölcsességfog kihúzását javasolták, ami meg is történt (nem műtét útján), de a helyzet nem javult. Ezután rengeteg gyógytorna-gyakorlatsort kaptam, amelyeket alkalmaztam is, sajnos számottevő eredmény nélkül. Éjszakai harapásemelő sínt hordok, ami szintén csak minimálisan könnyít az éjszakai fogszorításon. Emellett szintén jobb oldali, felső, akut íngyulladást tapasztalok a szájpadlás felőli oldalon, a fogtöveknél, ami tapasztalataim szerint a fájdalom/feszülés mértékével van párhuzamban. Erre az ínygyulladásra sehol sem találtak megmagyarázható okot, az eddigi vélemények alapján nem függ össze az alap problémával, viszont én továbbra is úgy érzem, hogy van kapcsolat a kettő között.

Sajnos ahány helyen jártam, annyi véleményt hallottam. A különféle helyeken a következő megállapításokat kaptam:
– Mély a harapásom, fogszabályzóra van szükség
– Csak a rágóizommal van probléma, ezt okozhatja a stressz, harapásemelő sínnel és gyógytornával kezelhető
– Csak gyógytornával kezelhető rágóizom probléma
– Rágóízületi és rágóizom probléma egyaránt fennáll – szintén fogszabályzó + gyógytorna
– A rendszeres rágózás miatt alakult ki, azzal kell felhagyni (ez azonnal megtörtént, de semmilyen változást nem tapasztaltam)

Ez már sok éve húzódó, egyre zavaróbb és fájdalmasabb probléma (az arcom esztétikáját érintően is egyre romlik a helyzet, hiszen a problémás, jobb oldal már nagyon láthatóan eltér a baltól, sokkal nagyobb, duzzadtabb, „csapottabb”, ami nagy önbizalomhiányt okoz), és kezdek tanácstalan lenni, nem tudom kihez fordulhatnék, mi lehet a valódi kiváltó ok, lehetséges-e gyógytornán kívül valami „határozottabb”, véglegesebb megoldást találni rá, és egyáltalán kezelhető-e a probléma, illetve visszaállítható-e az állkapcsom/arcom az eredeti állapotába.
Ha ezen kérdéseim valamelyikére kaphatnék választ, nagyon hálás lennék.

Előre is köszönöm a segítséget!

Válasz

Kedves Kérdező!

Az eset komplexitása miatt válaszolni csak személyes konzultációt követően tudunk Önnek.

Rendelőnkben Dr. Sápi Béla kollégám foglalkozik a gnatológiai esetekkel, keresse Őt bizalommal.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk