A fogorvos válaszol

arcüreggyulladás vagy fogfájás

Jó napot!Olyan kérdésem lenne hogy fájdalmat érzek a jobb felső 5ös fogam gyökere körül, a fájdalom gyenge de szinte állandósult már 3-hete.A fog többször gyökér-kezelt szinte alig van bele, de használni kitűnően tudom,már szürkéllik is kicsit. A fogorvos csinált a fogról egy röntgent amiböl kiderült hogy a gyökértömés szép, és a fog vége kicsit kampós. Más nem látható rajta.Elküldött fül orr gégészetre ahol orrsövényferdülést állapítottak meg, de tünetem nincs rá. Nem horkolok nem veszem nehezen a levegőt, stb. De olyat nem mondtak hogy ettől fájhat az állkapcsom felső fele. Én még mindig fogbajra gyanakszom ugyanis csak az az 1db fog nyomogatására fokozódik a fájdalom, a többire nem. Félek visszamenni a fogorvosomhoz , néha mogorva tud lenni. Ha lenne a fog gyökerénél valami ciszta, elváltozás vagy valami azt a röntgent kimutatná? Hogy lehetne még kezelni? Esetleg én még antibiotikumra gondoltam, hátha valami fertőzés. Hogyan tudom eldönteni, hogy arcüreggyulladás fogfájás vagy esetleg valami más áll a háttérben? Elnézést a hosszú levelem miatt.Remélem tudnak tanácsot adni.Richárd 24/Siófok

Válasz

Kedves Richárd!

Alapvetően egy gyökérkezelt fognál közvetlenül a gyökér tömését követően pár hónapig még lehetnek panaszok, azonban ezeknek a panaszoknak fokozatosan csökkenniük kell. Alapvetően az első kontroll röntgent kb. a beavatkozást követő fél év múlva időszerű elkészíteni.

Amennyiben panaszaiban nem érzékel pozitív irányú változást, esetleg romló tendencia mutatkozik, úgy nem a kontroll röntgent érdemes választani, hanem egy CT felvételt. Egy, a fogról készült kis röntgen felvétel bizonyos esetekben elégséges lehet, azonban fontos kihangsúlyozni, hogy egy röntgen felvétel pusztán egy két dimenziós kép. Ez azt jelenti, hogy a csontban lévő gyökér, az esetleg felette lévő arcüreg egy része, a gyökércsúcs körüli gyulladás ha van, minden egy lapra vetül, így rengetek információt veszítünk el.

Ahogy Ön írta, készült röntgen felvétel, amin kezelőorvosa megállapította, hogy a gyökér vége kampós, tehát görbe. Emiatt a röntgen felvétel – bizonyos szögből készítve azt – mutathat olyan képet a kezelőorvosnak, hogy a készült gyökértömés vége jó helyen van, tehát az csúcsig ér, pedig a valóságban egy rövid gyökértömés készült. Előfordulhat hasonló panaszos esetben az is, hogy szabad szemmel készítve a gyökértömést esetleg egy csatornát, vagy egy nagyobb elágazódást a gyökér alsó harmadában nem találtak meg. Ez természetesen nem a kezelőorvos hibája, egyszerűen nagy nagyítás nélkül nem láthatja ezeket a plusz kezelendő csatornákat.

A fentiek miatt rendelőnkben a gyökérkezelést, főleg a már gyökérkezelt, panaszos fogak újra kezelését úgynevezett mikroszkópos technikával javasoljuk. Ez azt jelenti, hogy a beavatkozást végző specialista legalább 12,5x nagyításon dolgozik, így a legapróbb járulékos csatornák is könnyen láthatóak lesznek. Ennek köszönhetően az eddig kihúzásra váró fogak döntő többsége az újra kezeléssel megmenthető.

Az új technika nem csak a nagyítás miatt hoz kiváló eredményeket, a diagnosztika terén is számos új protokoll segíti munkánkat. Pl. az Ön esetében is, az első lépés nem egy hagyományos kis röntgen készítése, hanem egy fogászati CT felvétel készítése a jó döntés. Egy CT felvétel nagyon pontos, 3 dimenziós, térbeli képet ad. Ennek köszönhetően pontos képet kapunk a csatornák számáról, a fog arcüreghez viszonyított helyzetéről. Továbbá fontos kihangsúlyozni azt a tényt, hogy számos esetben egy kis röntgen felvételen nem volt látható elváltozás, és csak a CT felvételen bukkantunk rá a gyökércsúcs körüli gyulladásra, illetve egy esetleges arcüreg érintettségre.

Összefoglalva, az Ön panaszait véleményem szerint még mindig okozhatja a kezelt foga. Esetleg egy fel nem tárt csatorna, vagy egy erősebb elágazás a gyökércsúcs körül okozhat hasonló panaszokat. Javaslom egy CT felvétel készítését, majd ezt követően egy konzultációs időpontot egy mikroszkópos gyökérkezelésekben jártas kollégával.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk