A fogorvos válaszol

Arcüreggyulladás

M. Tímea

Tisztelt Uniklinik!

A minap minden előjel nélkül elkezdett fájni az arcom bal oldala. A fájdalom a szemem alattól a fülemig mindenhol megjelent. Fogfájásra gyanakodtam, habár nem tudtam beazonosítani a fogat, de felkerestem fogorvosom. Leteszteltük a fogaim (bal fölsőket végig, sőt még az alsókat is hátha…) egyik sem volt érzékeny sem hidegre, sem koppintásra. Mivel nem tudtunk rájönni a fájdalom okára így csinált egy CT felvételt, amin a bal oldali arcüregemben egy kb dió nagyságú gyulladás/góc/ciszta látszódott. A körülvevő fogak nem voltak kórosan elváltozottak, vagy gyulladtak, így azt mondta keressek fel egy fül-orr gégészt. (Ez most folyamatban van) Kaptam antibiotikumot. Mára már a 6-7-es fogam arcom felőli részének egyik csücske vált érzékennyé. Lehetséges, hogy a gyulladás ráhúzódott a fogamra, vagy esetleg ez a fog okozza mégis a gyulladást csak mára jött ki? (Hidegre melegre továbbra sem érzékeny illetve folyadékra sem, csak ha harapnék vele, és terhelem) Köszönöm válaszukat! Üdvözlettel: Tímea

Válasz

Kedves Tímea!

Pontosat természetesen csak a Ct felvétel megtekintése, illetve egy szájvizsgálat után tudnék mondani.

Az biztos, hogy az arcüreg nem fertőzi be a fogat, viszont a fog az arcüreget sajnos gyakran. A ráharapási érzékenység tipikus tünete egy halott fognak, és ha a hideg vizsgálatakor nem érezte egyáltalán a hideget, tehát semmilyen inger nem keletkezett, úgy elképzelhető, hogy a kérdéses fog jalott.

Amennyiben vizsgálat alkalmával a fogat élőnek találjuk, a CTn nem látható kapcsolat a fogak és az arcüregi elváltozás között, úgy valóban FOG felkeresése a következő lépés.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk