A fogorvos válaszol

Bal felső 6-os gyökér kezelt fog

.

Tisztelt Doktor nő / Doktor úr!Lassan két hónapja gyökér kezelték a bal felső 6-os fogamat (a 26-os fogat), mert a tömés alatt több mint 1 éve fájt. A gyökérkezelést gyökércsúcs mérő eszközzel illetve CBCT diagnosztikával végezték. A kezelés során arcüreg gyulladást kaptam, mert a fog mindhárom gyökere elég mélyen belenyúlik az arcüregbe. Felírtak Augmentin Duo-t, majd elküldtek fül-orr-gégészetre, ahol alábbi antibiotikum kúrában részesültem: Augmentin elszedése után Klimicin 300 mg 1 hétig, majd Prixoter 500 mg 3 hétig, majd jelenleg is 2 hétig kell szednemújra Klimicin 300 mg-t. A gégész orvosom elküldött szájsebészetre, ahol azt mondták, az antibiotikum kúra alatt csiszoltassam le a gyökérkezelt fogat tehermentesítés miatt, majd ha az antibiotikum elszedése után is fájni fog, akkor vagy műtét vagy gyökértömés cserét kell megpróbálni.Az arcüreg gyulladás elmúlt, nem fáj az arcom, de a fogam fáj (ha nyelvemmel hozzáérek a foghoz, akkor az fáj, érzékeny) illetve a foggyökérnél érzek fájdalmat, ami nyomásra is fáj.A CBCT úgy mutatta, hogy tulajdonképpen foggyökér hártya gyulladás van, ami fölött helyezkedik el az arcüreg nyálkahártyája, s ezért éreztem arcüreg gyulladást. A jelenlegi Klimicin-től a fogfájásom enyhül, majdnem teljesen megszűnik, de amikor elmúlik a gyógyszer hatása, újból fáj a fogam.Azt szeretném kérdezni, ebben a komplikált esetben érdemes lehet-e belevágni a gyökértömés cserére – újbóli gyökér kezelésnek? A műtéttől félek, mert azt mondták, hogy meg fog nyílni az arcüreg!A mikroszkópos gyökérkezelést vagy lézeres gyökércsatorna fertőtlenítést használó gyökérkezelést lenne célszerű alkalmazni az újbóli gyökérkezeléshez? Úgy tudom, hogy a mikroszkópos gyökérkezelésnél nem szoktak használni lézeres fertőtlenítést.Egyáltalán lehetne anatómiailag használni lézert arcüregbe nyúló fog gyökér kezeléshez? A lézersugár nem lépne ki a gyökércsúcs oldalról? Lehet, hogy buta kérdés, de egy laikusnál ez felmerül.Fogfájdalom esetén milyen fájdalomcsillapítót lehetne használni, ami kíméletes a gyomorhoz, mert sajnos gyomor-nyombél gyulladásban is szenvedek.Köszönöm előre is a válaszukat és a segítségüket!Üdvözlettel:Péter

Válasz

A felső 6os fogak leggyakrabban 4 gyökércsatornával rendelkező fogak. Amennyiben a korábbi gyökérkezelésnél csak 3 csatorna lett kikezelve vagy a gyökértömés nem csúcsig érő, falálló, abban az esetben javasolt az ismételt gykérkezelés mikroszkóppal, mely során az új gyökértömés behelyezése előtt egy gyökércsatorna fertőtlenítő anyaggal zárják le a fogat biztosítva ezzel a baktériumok eliminálását. Amennyiben panaszai továbbra is fennállnak felmerül vagy a fog gyökércsúcs resectiója vagy eltávolításának lehetősége.

Fájdalomcsillapítóból (nevet nem írhatok) javasolt lehet ibuprofen tartalmút szedni ilyenkor, vagy olyan terméket, ami kapszulában kerül forgalomba, így nem a gyomorban oldódik fel, hanem később a belek területén, kímélve ezzel a gyomo nyálkahártyáját.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk