A fogorvos válaszol

Begyulladt fog esetén nyelv alatti nyálmirigy duzzanat jelensége

S. Gábor

Üdvözlöm
Elnézést, hogy levelemmel zavarom, szombaton begyulladthatott a jobb alsó 6 vagy 7-es fogam, rágásra, érintésre fájt, sajgott. Ez hétfőre még duzzanatot is okozott az állkapocs alatt, szépen kitapintható, fáj, amint nyomom. Voltam hétfőn fogorvosnál, kaptam dalacint és cataflamot, emellett két dolog lehet: gyökérkezelni kell a 7-est (remélhetőleg csak azt, és nem húzás lesz a vége), vagy egy évekkel ezelőtti bölcsességfog gyökérmaradványa okozhatja a gyulladást, ezt holnap fogom megtudni, mert ma sikerült panoráma röntgent csinálni, és ma már nem jutottam be a körzeti rendelésre (más városban csinálják a panoráma röntgent)

Ez alapból nem is lenne akkora gond (persze gond, mert nem tudok dolgozni, annyira fájt, plusz addig is valószínűleg a gyulladás okozhat problémákat, hiába van gyógyszer), mai napra elmúlt a fájdalom, maradt a duzzanat, ezzel egyidejűleg megjelent a nyelvem alatti jobb részen lévő puha rész duzzanata is. Először csak duzzanat, éreztem a nyelvem alatti puklit hajnal 4 fele, később reggelre átváltott sötét sárgás duzzanatra, nap közben lelohadt, estére pedig kicsit duzzadt és egy fehér csík vonul rajta végig.

Ebből kifolyólag ez most jobban megrémíszt, mint a fogam állapota, hogy mi lehet ez a nyelvem alatt (pl oda ürülne a genny, de akkor miért fehér most?), és a tudatlanság megrémít, mert mi van ha ez egy teljesen más probléma tünete.

Holnap valószínűleg kapok választ az orvosomtól a kérdésemre, bár attól még mindig jobban félek, ha mégsem. Ezért is írtam ide, hátha találkoztak már ilyen „jelenséggel”

Képet sajnos nem tudok feltölteni, pedig lenne, bár értelemszerűen a látvány nem a legszebb.

Válasz

Kedves Kérdező!

A leírtak alapján én egy CT felvétel készítését javasolnám, ugyanis egy 3 dimenziós felvételről minden esetben pontosan meg lehet állapítani, hogy mi okozza a panaszt, honnan ered a gyulladás.

Kép alapján nem áll módunkban diagnosztizálni, hiszen ilyen esetekben nem csak a „látvány”, a terület áttapintása, a fogak állapota, hideg-meleg ingerre adott válasza és még sok sok minden szükséges a pontos diagnózis felállításához.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk