A fogorvos válaszol

Begyulladt fog

M. Barbara

Tisztelt DoktorNő/Úr!

Olyan kérdésem lenne,hogy szerda délután begyulladt a fogam jobb oldalt felül,annyira hogy ráment az arcomra és a szememre is. Beszéltem a fogorvossal,írt fel Dalacint,3×1-et. A háziorvosom pedig szemcseppet meg olyan gyógyszert ami leviszi állítólag a duzzanatot a szemről/arcról. A fogam nem fáj,csak érzékeny, viszont felette az arcom nagyon fáj,ég és tapintásra kemény.
Olyan kérdésem lenne,hogy jegeljem, vagy pedig kamillatea felett gőzölögjek-e?
Mennyi idő mire hat a dalacin? Valószínű hogy az arc üregembe genny van. A fogamnál megindul majd,vagy mi a teendő vele? A fogorvosomhoz 2 hét múlva kell mennem.
Köszönöm előre is válaszukat!
Tisztelettel:
Barbara

Válasz

Kedves Barbara!

Megkezdett antibiotikum kúra mellett a jegelést/gőzölést egyáltalán nem javaslom, viszont a kérdéses fogat a lehető leghamarabb meg kellene nyitni, alaposan kitakarítani, majd gyógyszerrel zárni!

Az egész gyulladás a fog gyökércsatorna rendszerében található baktériumok miatt van. Amíg a csatornát/csatornákat nem tisztítják ki megfelelően, a szedett gyógyszer csak tüneti kezelés. Segít az immunrendszernek megküzdeni a kialakult gyulladással, de az okot, a fog belsejében lévő baktériumokat nem éri el, hiszen a fognak már nincs vérkeringése.

Amikor a fogat kinyitják majd, nagyon fontos, hogy vissza is zárják gyógyszerrel. Sajnos sok helyen még „divat” a fogak nyitva kezelése. Ebben az esetben az Ön panaszai látványosan javulnak, fájdalma elmúlik teljesen, viszont a fog hosszú távú sorsát gyakorlatilag megpecsételik ezzel, és még nehezebb lesz majd egy korrekt gyökértömés kivitelezése. 

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk