A fogorvos válaszol

Benőtt íny

Üdvözletem!
5 éves gyermek örlőfogán gyökérkezelést végeztek, a fogat megnyitották, kitisztították, tömést nem kapott. Ezt követően egy idő(kb. 1 hónap) után elkezdett érzékennyé, fájdalmassá válni fogmosáskor és könnyen vérzik. Kiderült, hogy ennek az oka, hogy a nyitva hagyott fogba benőtt az íny. Mi a teendő/kezelése ilyen probléma esetén, különös tekintettel arra, hogy egy 5 éves gyerekről van szó. Várom válaszát! Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

 

Tejfogak gyökérkezelése mindig egy kényes kérdés, ha lezárjuk töméssel, ha nem, időszakosan újfent panaszt okozhatnak, általában okoznak is. Fontos tudni, hogy azért hagyjuk legtöbbször nyitva ezeket a fogakat, hogy szellőzni tudjanak. Ha elzáródik a gyökércsatorna, ismét fájdalmassá válik a fog, gyakran begyullad. A nyitva hagyott fogaknál kulcskérdés, hogy napi szinten megfelelően tisztíva legyenek. Sajnos a normál fogkefés fogmosás kevés, mert a lyukból az nem távolítja el hatékonyan az ételmaradékot. Mi szoktuk javasolni, hogy egy fecskendővel és egy tompa végű tűvel (kezelőorvosuktól kérhetnek ilyet) esténként langyos csapvízzel öblítsék ki az üreget, ezzel csökkenthető a csatorna eltömődése. Esetenként előfordul, hogy az íny hiperplasztikusan benő az üregbe, ha ez panaszmentes, nincs vele teendő, ha panaszt okoz, akkor érzéstelenítésben kell ezt eltávolítani, majd utána a tisztítást naponta végezni.

 

Üdvözlettel

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk