A fogorvos válaszol

Beteg tejfog

L. Új

Jó napot kívànok,
6 éves kisfiamnak pár hónapja nagyon elromlott az alsó màsodik kisörlője és az előtte lévő fog is. Elmentünk a fogorvoshoz és gyökérkezelve lett, ki lett furva is. Sajnos a gyerek nem igazán volt közreműködő , így az orvos a fogat nyitva hagyta, aminek egy hatalmas lyuk van a közepében és az előtte lévő fogból is hiányzik egy darab. A fogakba elkezdett belenőni az íny és mostmár egyre jobban kitölti. A fiam most nem fájlalja a fogàt, az orvos szerint pedig ez nem gond, maradjon így , idővel majd úgyis ki fog nőni a maradandó fog (egyelőre csak tejfogai vannak), nem akarja további kezelésekkel elijesztenin a gyereket. Viszont én olvastam, hogy ez a fog csak kb 10 éves korban cserélődik, ki tud ez addig tartani? Mit lehet kezdeni a benőtt innyel, valóban nem okoz gondot? a benőtt így előbb „kilöki ” a fogat? Ki tud az ilyen fog tartani a fogvàltàsig? Mi a véleménye erről? Köszönöm a válaszokat.

Válasz

Kedves Kérdező!

A kialakult helyzetben sajnos nincs jó megoldás, ez a fog valószínűleg időről időre problémát fog okozni. Néha begyulladhat, igényelhet egy újabb tisztítást. 

Megoszlanak a vélemények, hogy melyik út a jobb, a fog nyitva hagyása, vagy pedig a gyógyszeres lezárás, de mivel itt évekről beszélünk, a gyógyszeres lezárás mellett is lennének panaszok valószínűleg.

A sérült tejfognak jelenleg helyfenntartó szerepe van, neki kell majd a fogívbe ” a helyére terelgetni” az őt követő maradó fogat, ezért fontos, hogy szájban maradjon.

A továbbiakban kiemelten fontos a jó szájhigiéne. A gyerekek kb 10 éves korukig nem tudják kivitelezni a helyes fogmosáshoz szükséges körkörös mozgást a kis kezükkel, így a szülőnek kell minden egyes fogmosás után a gyermek után mosni. Az Ön felelőssége, hogy a többi tejfog ne kerüljön hasonló helyzetbe, illetve, hogy a szájhigiéne jó legyen. Emellett mellőzni kell a cukros ételek italok fogyasztását, minimalizálni a nassolást, ezzel is lecsökkentve az újabb szuvasodások esélyét.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk