A fogorvos válaszol

Betört fog gyökér

P. Viktória

Üdv. Március 18-án kihúzták a jobb felső bölcsesség fogam ami vélhetőleg gyulladt volt mert nem hatott az érzéstelenítő. Ígyis kihúzta az orvos hogy mindent éreztem. Sajnos olyan erős volt a gyökér hogy beletört. Azt mondta a fogorvos ki fogja forrni magát(anyósomnak ki is forrt) de azóta is bent van. 1 hétig feszült a fogorvos azt mondta normális
Házi orvosom adott antibiotikumot mert azt sem kaptam. Pici apró valamik porlottak belőlle és 2db picike kemény sárgás valami is kijött.
Azóta 4 hónap telt el és ma el kezdett feszíteni enyhén és kicsit mintha csípné valami. A.seb még mindíg érzékeny tegnap fogmosásnál enyhén bevérzett. Hátulról csontos ha hozzáérek a nyelvemmel.viszont elől a mellette lévő fogamnál még van 1 horpadás. Kérdésem az lenne hogy ez a kilökődés miatt van vagy fantom fájdalom? Esetleg keressek fel szájsebészt és csináltassak fogröntgent? Válaszukat előre is köszönöm

Válasz

Kedves Kérdező!

Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a bent maradt gyökér darab „kiforrja” magát, tehát kilökődik. Általában akkor döntünk a betört darab bent hagyása mellett, ha annak eltávolítására tett kísérlet valamilyen közeli anatómiai képlet sérülésével járhat. Alsó fogaknál egy ez egy nagyobb ideg sérülése lehet, felső fogaknál az arcüreg.

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a bent maradt gyökérdarabka okozhat gyulladást, későbbiekben panaszt, és ez esetben gócként is funkcionál.

Mindenképpen javasolnék egy szájsebész szakorvossal való konzultációt, hogy szakmailag hogy látják a dolgot, szükséges-e bármilyen további ellátás, vagy a gyógyulás szépen zajlik, és a bent maradt gyökér maradhat-e.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk