A fogorvos válaszol

betört tű a fogban

A. Bernadett

Tisztelt Fogászat!

Fiamnak gyökérkezelés közben beletört a tü a hátső őrlő fogaba. A doktornő nem tudta eltávolítani , mert szűk a gyökér csatorna.,igy a kezelés megszakadt.Jelenleg próbatömés van a fogában,Kérdésem az lenne , a tűt el lehet e távolítani,.szükséges e eltávolitani, vagy be lehet e így is tömni a fogat,és ez okozna e panaszt a jövőben.
Válaszukat meg köszönöm.
Üdvözlettel: Agha Bernadett.

Válasz

Kedves Bernadett!

Egy betört gyökérkezelő eszköz esetében az alapvető problémát az okozza, hogy nem tudjuk kitisztítatni a gyökércsatornát teljes hosszában. Ebben az esetben a fel nem tárt szakaszon nem lehet kifertőtleníteni a baktériumokat a csatornából, így a fog hosszú távon szinte biztos hogy panaszos lesz, tehát nem javasolt a gyökértömés elkészítése. Alapvetően ha lehetséges, megpróbálunk elhaladni a darabka mellett egy másik eszközzel, vagy megpróbáljuk eltávolítani azt. Mindkét megoldás kivitelezése csak ugynevezett operációs mikroszkópban lehetséges. Ez egy speciális nagyító berendezés, amivel gyakorlatilag belelátunk a fogba, a csatornákba, illetve a tűt is láthatjuk vele. Az eljárást pedig mikroszkópos endodonciának hívjuk.

Saját tapasztalataim alapján kb 80%-os sikeraránnyal dolgozzunk a témában, tehát mindenféleképpen azt javasolnám, hogy nézzük meg, tegyünk egy próbát! Ha sikerrel járunk megkíméljük a kedves fiát egy foghúzástól, illetve a további, a hiány pótlását célzó kezeléstől!

Köszönöm, hogy kérdésével hozzánk fordult!

A továbbiakban szívesen állok rendelkezésükre!

Dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk