A fogorvos válaszol

Bizonytalan fogfájás

K. Krisztina

Kedves Doktornő!
Bizonytalanságomban fordulok Önhöz segítséget remélve problémámra.
Rendszeresen járok fogorvoshoz, 30 éve ugyanahhoz a doktornőhöz, évente biztos megjelenek nála egy ellenőrzésre, fogkő eltávolításra, ha pedig probléma van akkor megcsináltatom. Idén, év elején sem volt ez máshogy, elmentem az esedékes átvizsgálásra. Bár újabb problémát nem talált az orvos, megbeszéltük, hogy túl régiek már a fehér töméseim, ideje kicserélni őket, illetve van néhàny nagyobb tömés melyeket inlayval lenne jó helyettesíteni. Megbeszéltük a menetet, előtte elmentem panoráma rtg-re. Annak rendje és módja szerint ha jól emlékszem márciusra mindennel kész is voltunk, boldog voltam, hogy megint hosszú évekre rendben vannak a fogaim. Nyáron valamikor elkezdett fájni a bal alsó fogam közül valamelyik, nem tudtam beazonosítani, hogy melyik. Akkor visszamentem a doktornőhöz, készített rtg-t, megkocogtatta a fogaimat, de nem talált semmit, és ahogy jött a fájdalom úgy el is múlt pár nap alatt. Gondoltam, hogy biztos a front okozra. Aztán novemberben ugyanígy elkezdett fájogatni szintén a bal alsó fogaim közül valamelyik. Két héttel ezelőtt megint elmentem a doktornőhöz, ismét megröntgenezte, megnézte, és megint nem talált semmit. Mivel jöttek a karácsonyi ünnepek, és én féltem, hogy mi lesz, ezért beszedtem egy doboz Curam duo 1000-t ( ebben maradtunk a doktornővel), közben időnként Cataflamot is be kellett vennem. Most mégis úgy érzem, hogy ez se használt. Rejtélyes ez a fogfájás, mert hol érzem, hol nem. Nem egetverően elviselhetetlen, engem mégis idegesít, hogy mi lehet. Hidegre, melegre, harapásra nem fáj, de a mélyben mégis ott van egy tompa fájdalom időnként, ilyenkor a fülembe is sugárzik. Voltam fül-orr-gégészeten is, ott mindent rendben találtak. Az én doktornőm azt mondta, hogy várunk amíg egyértelművé nem válik, hogy melyik fogam fáj, de én nem tartom normálisnak, hogy Cataflamokat kapkodjak be. Elfelejtettem írni, hogy a bal alsó 6-os fogam gyökérkezelt.
Kíváncsi vagyok az Ön vélemènyére, mert úgy érzem, hogy az én doktornőm kicsit már belefáradt a hivatásába. Nyilvàn nem az a célom, hogy a nem kevés pénzembe került inlayt most el kelljen távolítani, és újra elkezdeni a kezeléseket, de így se jó, ahogy most van.
Várom válaszát!
Tisztelettel és köszönettel, Krisztina

Válasz

Kedves Krisztina!

Alapvetően én a következők felől közelíteném meg a problémát:

1. Egy panoráma rtg alapján, de sajnos még egy kis rtg felvétel alapján sem lehet megmondani pontosan azt, hogy a bal alsó gyökérkezelt fogban megfelelő-e a gyökértömés, illetve van-e elváltozás a gyökércsúcs körül. Erre kizárólag egy CT felvétel alkalmas. Mivel panaszai bizonytalanok, és hosszú ideje nem tudja foghoz kötni őket, nem valószínű, hogy egy éppen elhalóban lévő fog okozná azokat, ugyanis ennyi idő alatt már konkretizálódnia kellett volna, melyik fog is okozza azokat.

2. Ha jól értettem, akkor volt egy komplett rehabilitáció. Ilyenkor elég sok fog rágófelszíni részéhez hozzá kell nyúlni vagy a tömés cseréje miatt, vagy az inlay/onlay elkészítése során. Ilyenkor előfordulhat az, hogy a művileg kialakított rágófelszín valahol egy picit emel, esetleg a rágás közben jelentkező oldalmozgások során lehetnek nem kívánt érintkezések. Ezzel együtt meg kell vizsgálni az állkapocs ízület állapotát, fontos kérdés, hogy szorít, csikorgat-e éjjelente. Az Ön által leírt panaszokat én így látatlanban inkább kötném állkapocs ízületi problémákhoz, de ehhez természetesen egy arra szakosodott specialista vizsgálata szükséges.

3. Amennyiben ki lett zárva a CT felvétel alapján, hogy nem fog okozza a panaszokat, illetve hogy az állkapocs ízület rendben van, a következő lépés egy neurológus felkeresése.

Nagyjából a fentieknek megfelelő sémát szoktuk követni, és az esetek döntő többségében meg is találjuk a fájdalom okát.

Állkapocs ízületi konzultáció ügyében Dr Sápi Béla kollégám áll rendelkezésére, a CTvel egybekötött góckutatásban jómagam tudok segíteni Önnek.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk