A fogorvos válaszol

Bizonytalan fogfájás

.

Tisztelt Klinika!

Ősz elején készítettem panorámaröntgent, kivizsgálás céljából. Ez alapján a fogorvosom a jobb felső 6-os fogamra gyökérkezelést javasolt. Ebben a fogban van egy kisméretű, régi amalgámtömés, de soha semmilyen panaszt nem okozott, nem igazán értettem a kezelés szükségességét, ezért másik fogorvos véleményét is kikértem. Az új fogorvos a röntgen alapján nem észlelt olyan eltérést, ami miatt szükséges lenne a gyökérkezelés, sőt hidegingerrel tesztelte a fogamat. Megállapította, hogy a fogam él, nem is fáj, ezért a kezelést nem végeztük el.
Most így 3-4 hónappal később azt kezdtem észrevenni, ha a nyelvemmel kicsit megpiszkálom a 6-os, 7-es közötti/környéki részt, akkor kicsit kellemetlen érzést vált ki, és ez az érzés hajlamos felkúszni az arcomba az ideg mentén, aztán tompa, feszülő érzésként néha meg is marad, hol erősebben, hol észrevehetetlenül, de nem nevezném fájdalomnak. Ha nem ingerlem szándékosan, vagy nem figyelek rá, nem is érzem. Az esti, éjszakai órákra jellemzően megnyugszik, és nem zavar a pihenésben. Van, hogy napokig nem is jelentkezik. A fogaim nem érzékenyek sem hidegre, sem melegre, de még étkezéskor sem okoznak gondot.
Elképzelhető, hogy mégis van valamilyen megbúvó, alattomos probléma, amit az orvosom nem vett észre? Vagy egy esetleges ínygyulladás okozhatja a fenti tüneteket? Az eset mihamarabbi kivizsgálást igényel, vagy megvárhatja a következő check-up idejét? (Félévente járok ellenőrzésre.)

Válaszukat előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Kérdező!

Először is, a panoráma röntgen jellegéből adódóan sajnos nem minden esetben kielégítő vizsgálati módszer. Sem az új szuvasodásokat, sem esetleges, a fog gyökércsúcsán lévő elváltozásokat, főleg felső fogak esetében nem lehet pontosan diagnosztizálni rajta.

Panaszait sok minden okozhatja. Amennyiben nem múlik el, úgy CT felvétel készítése a következő lépés, de ezt előzze meg egy alapos fogkőszedés, hogy az esetleges ínygyulladást ki lehessen zárni.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk