A fogorvos válaszol

Bölcsesség fog húzás után egy hónappal.

V. Györgyné (Andrea)

Kedves Doktornő/Úr!
Történetem egy picit hosszú lesz,még március 17.-n kedden kezdődött.A körzeti fogorvosom 17.-n kedden bal oldalon alul kihúzta a bölcsességi fogamat.(délután)estére kiment az érzéstelenítő hatása,nagyon elkezdett fájni,ezért vettem be cataflamot.Semmit nem használt ezért jeleztem a fogorvosomnak a válasza az volt,vegye be még egyet,és jeggeljem.(húzás után antibiotikumot nem írt fel)ez ment péntek délelőttig,akkor gennyes váladék kezdett folyamatosan ürülni a sebből és még mindig nagyon fájt(enni nem tudtam)ismét jeleztem felé,hogy gond van a válasza ez volt:gyulladásba van mossam erősen,hogy fájjon,vérezzen,hogy tisztuljon.A sebet nem nézte meg, nem tisztitotta ki.Foghúzás után 10 nap múlva(március 27.-pénteken)nézte csk meg a sebet,akkor azt mondta,hogy szépen kezd össze húzodni és akkor írta ki a dalacint,de ne szedjem már be csak legyen itthon.Azóta folyamatosan fáj a bal felemen az arcom és az állkapcsom,és az egyik fogam is elkezdett fájni.Ezt szintén jeleztem neki április 9-n ,akkor azt mondta,hogy szedjem be a dalacint,és szóljak majd,hogy mi van.hétfőig(mai napig)nincsen változás ebben.ezért most kedden(14-n)megkerestem.Jól leb…t és még be is szólt,hogy ő külsőleg nem lát semmit és ne szívassam.Szóhoz se tudtam jutni,úgy meglepődtem a viselkedésén.A kérdésem az lenne,hogy vissza maradhatott-e valami a húzás után ami esetleg csak röntgennel lehet kimutatni?Az elmúlt napok történései alapján még mit kellene csinálnom?Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm! Andrea

Válasz

Kedves Kérdező!

Sajnos egy nehezebb bölcsesség-fog eltávolítás után lehetnek elhúzódó panaszok, általában a gyógyulás kicsit hosszabb lehet, lehetnek elhúzódó panaszok.

Azt, hogy maradhatott-e bent egy kisebb darab a fogból, csak röntgen felvétellel (általában panoráma röntgent szoktunk ilyenkor csinálni) lehetne kimutatni.

Amikor egy fogat eltávolítunk, a csontban annak helyén marad egy lyuk. Ez a lyuk először vérrel telítődik fel, pár óra alatt keletkezik egy véralvadék „dugó”. Később, majd ebből lesz hónapok múlva az új csont, ami kitölti a lyukat. Amennyiben ezt véletlenül kiöblíti pl fogmosásnál, vagy „kiszívja”, a seb úgynevezett másodlagos gyógyuláson megy keresztül, ami kifejezetten nagy fájdalommal tud járni. Ilyenkor annak állapotától függően vagy újra áttisztítják a sebet érzéstelenítésben, vagy egy úgynevezett jodoformos géz csíkot teszünk az üregbe, amit naponta cserélni kell.

Most, a veszélyhelyzetre való tekintettel kizárólag akut ellátásra van lehetőség mindenhol, ezért kissé változnak az egyébként érvényben lévő protokollok. 

Amennyiben az antibiotikum hatására sem enyhülnek panaszai, akut páciensként természetesen ellátható, keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk