A fogorvos válaszol

Bölcsességfog

N. Kitti

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy már egy ideje gondom volt a két alsó bölcsességfogammal, mivel csak félig nőttek ki, így ezek nem rég ki is lettek műtve. A felső két bölcsességfogammal viszont semmilyen problémám nincs. Szeretnék fogszabályzót és a fogszabályzós szakorvos azt tanácsolta , hogy a felső két bölcsességfogamat nem indokolt eltávolítani a fogszabályzás sikeres végeredményéhez, viszont a szájsebész azt javasolta , hogy húzassam ki ezeket is a fogszabályzás előtt (ezek már teljesen ki vannak nőve) , mert a későbbiekben megereszkedhet. Emiatt teljesen tanácstalan vagyok, hogy kinek a véleményére hallgassak.

Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Nagy Kitti

Válasz

Kedves Kitti!

Véleményem szerint a felső bölcsesség fogak eltávolításával csak nyerhet.

Tudni kell, hogy minden fogunk addig ” emelkedik ki a sorból” amíg bele nem ütközik a szemközti fogakba. Harapását tekintve valószínűleg Önnek a felső bölcsesség fogak nem találkoznak más foggal, ha a száját összezárja. Ennek következménye képen ezek a fogak szépen lassan ki fognak emelkedni a sorból. Hosszú távon ez az alábbiakkal járhat:

Egy idő után a felső bölcsesség fogak rágófelszíne eléri majd alul az ínyt, és állandóan azt fogja „rágcsálni”. Ez a mechanikai irritáció nem tesz jót az ínynek. Továbbá megváltozik az említett fogak érintkezési viszonya az előttük lévő hetes fogakhoz képest. Ennek állandó ételbeékelődés lesz a következménye, nagyon nehéz lesz tisztítani ezt a fogközt. Ilyen esetben nagyobb eséllyel alakul ki szuvasodás, ezen a területen.

Hogy a fent említettek bekövetkeznek-e, nem tudom pontosan, ehhez látni kellene a harapását élőben, de ha a szájsebész kolléga javasolta a fogak eltávolítását, akkor valószínűleg ennek oka volt.

Üdvözlettel:

dr. Kovács Kitti

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk