A fogorvos válaszol

Bölcsességfog, afta, terhesség

G. Barbara

Tisztelt Doktornő/Úr!

23 hetes kismama vagyok. Kb 2 éve folyamatosan nőnek a bölcsességfogaim, sosem volt velük probléma. Viszont most a jobb felső kikezdte belül az számat/arcomat. Volt fogszabályozóm, tehát elméletileg el kellene, hogy férjenek a számban…
Nem fáj igazából, csak érzékeny evés közben leginkább. Anaftin géllel kenem, de nehéz elérni, úgyhogy most át fogok térni a spray-re. Ez a helyzet kb 2-3 hete fennáll. Nyilván nem szeretném most kihúzatni, ha nem muszáj, és gondolom röntgent sem szívesen csinálnak most.
Az lenne a kérdésem, hogy a babára lehet-e ez valamilyen negatív hatással? Vagy el lehet-e ezt húzni a terhesség végéig, hogy majd csak utána húzassam ki?

Köszönöm a válaszát!
Barbara

Válasz

Kedves Barbara!

A már lezajlott fogszabályozó kezelésnek nem az a célja, hogy a bölcsesség fog kiférjen, hanem hogy a többi fog érintkezése, elhelyezkedése jó legyen, harapása megfelelő legyen. Szerencsés lett volna még a készülék felhelyezése előtt eltávolíttatni a bölcsesség fogakat. Az biztos, hogy amint lehet felül kell vizsgálni ennek lehetőségét.

Most a minden étkezést követő alapos fogmosás, szájvíz használata, a problémát okozó terület minél tisztábban tartása a cél, hogy a gyulladást elkerüljük. Akkor is nagyon alaposan meg kell mosni az ínyt, a fog esetleg kilátszó részét, ha az közben nagy fájdalommal jár. Szájzuhany használata TILOS!

Be kellene szerezni egy úgynevezett egy csomós fogkefét, ezzel általában könnyebben lehet elérni ezeket a területeket.

Jelenlegi helyzetre való tekintettel kizárólag antibiotikum felírása lehetséges, amennyiben „csak” fájdalma van. Ezt amennyiben szükséges, nőgyógyászával is egyeztetni kell. (Természetesen, én most nem tudom, rendelkezik-e gyógyszer allergiával, ennek tükrében mik lehetnek a választási lehetőségek.)

Amennyiben állapota romlik, fennáll az érintett terület duzzadása, nyelési nehezeítettség alakul ki, stb… akut páciensként tudjuk kezelni, de jelen helyzetben ez is a minimális beavatkozásokra szorítkozik.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk