A fogorvos válaszol

Bölcsességfog előtörés

K. Petra

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Egyszerre indult meg a két felső bölcsességfogam kb. fél éve és amikor növekszenek, előtörnek, az ínyem megduzzad és fájdalmas lesz. Gondolom ez normális érzés. Tavaly előtt voltam panoráma röntgenen, miszerint jó irányban állnak (vagy álltak akkor) a fogaim, a szakorvos akkor azt mondta, maradhatnak és ki fognak bújni szépen. Mivel csak részlegesen vannak még kint az új fogak, kissé tartok az elfertőződéstől, pláne így, hogy nem fájdalommentesen jönnek. Néha fejfájást és állkapocs fájdalmat is tapasztalok, a nyirokcsomóim is duzzadtak szoktak lenni. Ebben az esetben szükséges lehet orvosi beavatkozás vagy az alapos és rendszeres otthoni tisztítással és szájvízzel való öblögetéssel megelőzhető egy esetleges csúnya fertőzés?

Köszönöm,
Petra

Válasz

Kedves Petra!

Szájvizsgálat, illetve a röntgen felvételek megtekintése nélkül nehéz válaszolni erre a kérdésre. 

Elméletileg, ha van elég hely a fogívben, és a bölcsesség fogak előtörése nem okozza a többi fog torlódását, illetve megfelelően tudja tisztítani őket, maradhatnak természetesen. 

Amennyiben az előtörésük ilyen elhúzódó panaszokat okoz, illetve a későbbiekben várható, hogy valamilyen problémát fognak okozni (pl.: a többi fog torlódása, nem a fogívbe állnak be, vagy nincs szemközti fog) a kérdéses fogak eltávolítása mérlegelendő.

Amennyiben előtörés közben „begyullad” a fogak körüli íny, kérem keresse fel kezelőorvosát.

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk