A fogorvos válaszol

Bölcsességfog eltávolítás

M. Boglárka

Tisztelt Szájsebés szakorvos.
Kérdésem az lenne,hogy 13 éves kislányom fogszabályó felhelyezéshez mind a 4 bölcsesség fog kihúzását javasolták amelyek még a fogínyben vannak és talán még az állkapocsban is vannak elhelyezkedve. Ezek eltávolítása egyben vagy párban illetve egyenként történik ? Ez nagy beavatkozásnak számít így ,hogy nincs még kinőve? Illetve mennyi a gyógyulási idő? Válaszukat előre is köszönöm.

Válasz

Tisztelt Kérdező!

A fogakat el lehet távolítani egyesével, oldalanként (vagyis kettőt egyszerre), valamint az összeeset egyszerre, ezen utóbbi esetben altatásban szokott történni a kezelés. Azt figyelembe kell venni, hogy ezek az állcsont fúrásával járó műtéti beavatkozások (hiszen minden fog al állcsontban rögzül), amik egy felnőtt esetében is kellemetlenséggel járhatnak, 13 évesen végképp nem szívesen éli át az ember. Továbba 13éves korban a bölcsesség fogak fejlődése még rendszerint a korai csíra állapotnál tart, ami nehezíti a beavatkozást. A fogakat javasolt akkor eltávolítani, amikor már a gyökerük fejlődni kezd. Javaslom, egyeztessenek a fogszabályozó szakorvossal, mennyire látja sürgősnek a fogak eltávolítását (gyakran a kezelés közben vagy azt követően is elégséges elvégezni), és ennek alapján keressenek fel szájsebész kollégát. 

Üdvözlettel

Dr Péntek-Gilicze Alexandra

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk