A fogorvos válaszol

Bölcsességfog eltávolítás és fogérzékenység

N. Renáta

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A négy bölcsesség fogam közül a korábbi években már a bal oldalon lévők kihúzásra kerültek, viszont a jobb oldalon lévők nem tudtak kinőni. A jobb alsó vízszintesen feküdt az ínyben, a jobb felső pedig nekidőlve az utolsó rágófognak. Február elején feszítő érzést éreztem a jobb alsó bölcsességfognál, majd érzékeny lett alól felül az fogsorom jobboldalt illetve elől. Elmentem fogorvoshoz (aki egyben szájsebész is) egészségesnek látta a fogaimat, nem értette az érzékenységet, viszont javasolta a jobb alsó bölcsességfog eltávolítását. Ezután pár napra iszonyat fejfájás kezdett gyötörni főként a tarkómnál, a fogérzékenység illetve a bölcsességfog körüli feszítő érzés mellett. (voltam számos vizsgálaton, vérvétel, neurológia, szemészet, nyaki röntgen, minden negativ eredményt hozott). Február 2-án kiműtötték a jobb alsó fekvő bölcsességfogamat, minden rendben ment, megszűnt a fejfájás és a fogérzékenység is szerencsére. Rá pár napra elkezdett feszíteni a jobb felső bölcsesség fog is, s így azt pedig a varratszedés után március 12én speciális fogóval kihúzta az ínyből a szájsebész (nem volt kinőve), s mivel nem kellett felvágni az ínyt így azt mondta nem kell varrni a sebet. A húzás után másnaptól fájt az egész felső állkapcsom, arccsontom, szedtem antibiotikumot is egy hétig, s visszatért a fogérzékenység jobban mint a fogeltávolítások előtt. A jobb felső oldalon illetve elől érzékenyek a fogaim, fájnak néha a fogaim íny részei ahol a gyökerek vannak főként a szemfogaknál, illetve érzékeny a seb körül. Enni azon az oldalon nem eszek. A húzás után jeleztem ezeket a szájsebésznek, nem tudja mire vélni, a változó időjárásra fogja az érzékenységet, mert a fogaknál továbbra se lát rendellenességet, a seb azt mondta szépen gyógyul, kb olyan 80%-os. Panoráma röntgen a jobb alsó fogműtét napján készült utoljára, ott se lehetett látni semmi rosszat. Mi okozhatja a fogérzékenységet, mely nagyon zavaró, illetve meddig normális hogy a húzott seb környéke fáj és érzékeny? Előre is köszönöm válaszát.

Válasz

Kedves Kérdező!

Látatlanban, leírása alapján én egy gnatológus kollégát keresnék fel. Ők foglalkoznak az állkapocs-ízület okozta problémákkal.

Rend szerint ezek bizonytalan, feszítő, panaszokban jelentkeznek, esetleg társul mellé éjszakai vagy nap közbeni csikorgatás.

Rendelőnkben Dr. Sápi Béla kollégám foglalkozik gnatológiai problémákkal, keresse kollégámat bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk