A fogorvos válaszol

Bölcsességfog eltávolítása utáni állapot

.

Tisztelt doktor Úr/ Nő!
Jobb oldalon a bölcsességfogam sajnos nem tudott saját magától kibùjni úgymond”beakadt” ami íny duzzanatot és arc duzzanatot, valamit fogfàjdalmat okozott! A héten szerdàn, hál’istennek megtörtént a fog zökkenőmentes eltávolítása, kihúzása. Viszont sajnos semmit nem tudok az ez utáni állapotról! Azzal tisztában vagyok hogy ez hosszú folyamat lesz mire a helye összefor, de az normális ha , a megalvadt béren kívüli sárga színű váladék is található az üregben? Az orvosom kikötötte semmiféle öblögetés ,piszkálás, és tejtermékek éves tilos! De ha öblögetni nem lehet hogy öblítem ki a szám fogmosás után? Válaszait előre is köszönöm! Üdvözlettel: egy tanácstalan első bölcsesség fogát elvesztő páciens

Válasz

Kedves Kérdező!

Egy fog eltávolítását követően, annak helyén keletkezett lyukat először vér tölti ki, majd később ebből lesz az új csont hosszú hónapok alatt. Ennek a folyamatnak részeként, a seb szájüreg felöli részén normál állapotban megjelenik egy fehéres/sárgás réteg.

Orvosa utasításai az öblögetésre, szívogatásra, piszkálásra pont azért fontosak, mert ha elveszíti ezt a kis vérdugót, a seb úgynevezett másodlagos gyógyuláson megy át, ami legtöbbször nagyobb fájdalommal jár, és utókezelést is igényel. Jellemzően ez a 3. nap környékén szokott jelentkezni.

Fontos a terület hűtése a műtétet követően, így elkerülhető a nagyobb duzzanat kialakulása. Amennyiben ez mégis jelentkezik, normális, és idővel el fog múlva.

Előfordulhat még kicsit elhúzódó szájzár, tehát a száját nem tudja olyan nagyra nyitni, mint a műtét előtt. Ez gyakorlatilag egy izomláz, amely részben az injekciónak köszönhető, részben a műtét következménye. Ezt ugyan úgy kis edzéssel lehet oldani, mint a sportolás utáni izomlázat. Ki kell nyitnia száját amennyire csak tudja, majd óvatosan két kézzel picit feszíteni rajta, 10másodpercig, ha tudja tartani, majd ellazítani. Ezt többször kellene ismételni egy nap.

Fontos a szájhigiéne, lehetőleg minden étkezést követően puha söréjű fogkefével meg kell tisztítani az érintett területet is.

Az élelmiszerek tiltására vonatkozó rész általában csak 3-4 napig van érvényben, azt követően, amennyiben komplikáció nélkül gyógyul a seb, bármi fogyasztható újra.

Előfordulhat még, hogy az eltávolított fog közel volt az állcsontban egy alatta futó nagyobb ideghez. Ilyenkor a környező szövetek duzzanata miatt lehetséges, hogy úgy érzi, ajka zsibbad. Általában hónapok alatt ez is szépen rendbe szokott jönni.

Igyekeztem mindent összefoglalni. Amennyiben panasza lenne, vagy fájdalma van, keressen minket bizalommal!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk