A fogorvos válaszol

Bölcsességfog ínyfájdalom (gyulladás kezelése)

Tisztelt Doktor!Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy kb. 3 éve próbálkozik kinőni a bölcsesség fogam szakaszokban minden évben elkezd nőni aztán abba hagyja,majd másik évben ismételten….a problémám az,hogy ez nekem olyan fájdalommal jár most,hogy már nem bírom elviselni 3 napja annyira fáj az ínyem,már enni se inni nem nagyon bírok a fájdalomtól és már csak résnyire bírom kinyitni a számat is de nem azért mert fáj hanem egyszerűen nem nyílik tovább és már a mandulám is fáj és be van dagadva.Próbálkoztam a glycosept nevezetű ecsetelővel az első naptól öblögetek számtalanszor és ecsetelem de semmi javulás,aztán próbálkoztam a septofort tablettával de semmi… sőt úgy érzem egyre rosszabbodik.olyan mintha szájzárat kaptam volna és kegyetlenül fáj!az is fájdalommal jár hogy beszéljek vagy lenyeljek egy korty vizet!!..esetleg tudna e valamit ajánlani nekem…valami gyulladás csökkentőt fájdalom csillapítót vagy bármit! Félek elmenni a fogászatra mert nem tudom egyáltalán hogy tudnák ott megnézni így hogy nem nyílik ki a szám… De a dolgot az nehezíti meg,hogy gyógyszerérzékeny vagyok:cataflan,aspirin,algopirin,amoxicillin!ha tudna nekem segíteni nagyon megköszönném! Tisztelettel Sz. Ramóna

Válasz

A részlegesen előtört bölcsességfogat részben ínylebeny fedi, ez alá az ételmaradékok, baktériumok behatolnak, viszont ez a terület fogkefével, öblögetéssel nehezen tisztítható. Így időszakosan a környező lágyrészek fájdalmas gyulladása alakul ki. Első sorban a gyulladás miatt létrejött szájnyitási korlátozottságot kell oldani a szájnyitás erőltetésével. A szájzár percek alatt oldható az ujjai óvatos segítségével. Ez már önmagában is csökkentheti a fájdalmat, a gyulladt terület pedig hozzáférhetővé válik. A következő lépés a fájdalmasan gyulladt íny mechanikai tisztítása, ez fogkefével történő alapos „sikálást” jelent, a szájöblögetők is hatékonyabbak a fogkefe használata mellett. Minél kevesebb a bentrekedt ételmaradék, minél tisztább az adott terület, annál hamarabb gyógyul a gyulladás. Az arc adott területének melegítése fokozza a vérkeringést, így az immunrendszer könnyebben tudja megszüntetni a bakteriális fertőzést. A kálcium bevitele duzzanatcsökkentő hatású (Calcium Sandoz pezsgőtabletta 2*1). Az tanácsok követése noha kezdetben kellemetlenséggel, fájdalommal járhat, a gyulladás és a panaszok enyhítését szolgálják. Ha a tünetek rosszabbodnának, vagy nem csökkennek, akkor mindenképpen szakemberhez kell fordulnia! Szükség lenne egy panoráma felvétel készítésére is annak megítéléséhez, megtarthatók – e a bölcsességfogai. Ha nincs hely számukra a fogívben, akkor indokolt ezen fogak mihamarabbi eltávolítása!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk