A fogorvos válaszol

Bölcsességfog műtét után

.

Tisztelt Doktor Úr / Doktornő!2013. november 24- én reggel arra ébredtem, hogy be van gyulladva a jobb alsó bölcsességfogam.Be volt dagadva az arcom egy kicsit és fájt is.Mivel vasárnap volt elmentem a Szentkirályi u.- ba az ügyeletre, ahol megnézték és megerősítették, hogy be van gyulladva.Akartak adni antibiotikumot, de mivel mondtam, hogy szoptatom a kisfiam, így mégsem írtak fel semmit.Raktak be az ínyem alá gyulladáscsökkentő gézdarabot és mondták, hogy menjek vissza másnap is!A bölcsességfogam annyira volt kint, hogy már látszott, de az ínyem rá volt nőve.Ki akartam húzatni, de előtte le akartam húzni a gyulladást.4 napig jártam vissza a Szentkirályiba.Közben elmentem egy másik fogászatra, ahol dolgozott egy szájsebész.Ott kedden megcsinálták a panoráma röntgent, ami nem sikerült jól, mert a problémás oldal 2D- s lett, de ennek ellenére a doktornő azt mondta, hogy a lényeget Ő látja!Látta a gyulladást is.Mondta, hogy menjek vissza csütörtökön és Ő kihúzza, mondván, hogy szerinte nem lesz vészes.November 28.-án elmentem 12 órára, két órán át próbálkozott a kivételével, közben elkezdett nagyon vérezni és kaptam vérzéscsillapítót.Össze akarta varni és elküldeni másik sebészetre, de kértem, hogy ne küldjön el így és próbálja meg kiszedni!Közben már kettéfúrta a fogam, ínyemet felvágta, stb.Kérte utána a kollégáját, hogy Ő is nézzen rá, hátha látja azt, amit Ő nem, hogy miért nem tudja kiszedni!Többször megnézték a röntgent, de nem értették mi lehet a baj!Közben a vésni is próbálták, meg mindent!A vége az lett, hogy nagyon vérzett, nem tudtak vele mit csinálni és 3,5 óra után azt mondták muszáj elmennem másik szájsebészhez, mert nagyon vérzek és nem tudják kiszedni!Ez idő közben kaptam 4 vagy 5 érzéstelenítőt és 5 injekció vérzéscsillapítót.A doktornő felhívott egy szájsebész kollégáját, aki mondta, hogy kiszedi, de sokan vannak és várni kell, de menjek!Nem is varrták össze, csak egy gézre haraptam.A másik rendelőben várnom kellett kb. 1 órát, aztán kb. 45 perc alatt kiszedték és összevarrták.Ezután 2 nappal észrevettem, hogy kezd elengedni a varrás.Felhívtam Őket és mondták, nem baj, ha gondolom menjek be és ránéznek!Sajnos tényleg elengedett a varrás és ezek után 1 hétig minden nap mentem, kimosták gyógyszeres valamivel és tettek bele felszívódó gyógyszeres gézt.Most a bölcsességfogam helyén elég nagy lyuk van és azóta is szinte folyamatosan fáj, néha fájdalomcsillapítót is kell bevennem.Nagyon félek enni és persze nem is esik jól!Meddig normális, hogy ez fáj?Mikorra számíthatok rá, hogy összenő az ínyem?Van valami amivel tudom gyorsítani a gyógyulási folyamatot? ( szoptatás mellett )Corsodyllal öblögetem, az nem baj?Előre is köszönöm a válaszát!S. Andrea

Válasz

A foghúzás helyén, ha másodlagosan gyógyul, akár hónapokig fennálló mélyedés lehet. Arra kell ügyelnie, hogy ezt tisztán tartsa, fogkefével tisztíthatja és öblögetheti. Ez a mélyedés néhány hónap alatt telítődik fel alulról, végül teljesen meg fog szűnni. A fájdalom esetlegesen abból adódhat, hogy nem sikerült az üreget megfelelően kitisztítani. Javaslom, a biztonság kedvéért készítsenek kontroll röntgenfelvételt a terüetről azt ellenőrizendő, hogy nem maradt-e fog- vagy csontszilánk a sebben Ha igen, az el kell távolítani. Ha nem, a fájdalom a következő kb 2 hétben szűnni fog.

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk