A fogorvos válaszol

cirkon koronák

Tisztelt Doktornő/úr!A következő problémával fordulok Önökhöz. Kb. egy hónappal ezelőtt elhatároztam, hogy a gyökérkezelés miatt évek óta elszürkült jobb fent 1-es metsző fogamat cirkon koronára szeretném cseréltetni. Megállapították, hogy a fog állapota miatt a gyökércsúcsot amputálni kell. Ez 3 hete meg is történt. Majd ezt követte még egy fogfehérítés. Közölték, hogy az resectio miatt ajánlott, ha a korona úgy készül, hogy a mellette lévő másik foggal egybekötve készüljön a korona a tartósság miatt. Mivel mindkét oldalt tömött volt az a fog is beleegyeztem. A fogak lecsiszolása után megtörtént a mintavétel, illetve a szín meghatározás (A2). Az elkészült cirkon korona múlthéten érkezett meg, pantograph eljárással készült. A problémáim itt kezdődtek. A fog színe eltérőbb árnyalatú a mellette lévőktől, egyáltalán nem engedi át a fényt, emiatt matt hatású. A korona hátsó részénél minden harapásnál összecsikordul a fogam, mivel a korona sokkal vastagabb az eredeti fogaimnál (korábban tökéletesen illeszkedtek). Amikor ezt jeleztem felajánlották, hogy az alsó épp fogaim zománcából lehet csiszolni az illeszkedés érdekében. Az ínynél barnás csík húzódik körben, ahol illeszkedik a korona. Az indok az volt erre, hogy a mintavételnél fel kellett tolni az ínyt, hogy a mintavétel pontossága miatt látszódajanak a pontos határvonalak, és az később 1-1,5 hét múlva visszanől. A korona még ideiglenesen van fent. Tehát a problémám röviden összefoglalva pontatlan illeszkedés, illetve nem megfelelő árnyalatú korona. Kérdésem, hogy egy több, mint 100 ezer forintos csúcstechnológiás fogászati beavatkozásnál kell-e kompromisszumokat kötnöm, vagy létezhet tökéletes esztétikai és funkcionális kivitelezés ezen a szinten.Véleményüket és észrevételeiket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Lázár Tamás

Válasz

A rezekciót követően érdemes megvárni a gyógyulási időt ahhoz, hogy végleges ínylefutáshoz lehessen elkészíteni a koronát. De (!) a már régóta gyökérkezelt fogaknál gyakran előfordul, hogy az ínyszélnél még a fogfehérítés ellenére is áttűnikaz igen vékony ínyszélnél a barnásan, feketésen elszíneződött gyökér.

A harapási magasság beállítható, a szín korrigálható. Kérem, jelezze észrevételeit a fogművet készítő kezelőorvosának!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk