A fogorvos válaszol

Ciszta és gyökérkezelés

Kedves Doktornő/Doktorúr!

Azt szeretném megkérdezni, hogy egy gyulladásban lévő fog okozhat intenzív hajhullás, ekcémát vagy ízületi problémákat?

Van egy ciszta az egyik fogamnál, ami évek óta nőtt, tulajdonképpen nem volt különösebb panaszom miatta, de egy röntgen során kiderült a jelenléte.

A cisztát milyen eljárással távolítják el a szájból, hogyan zajlik a procedúra?

A másik kérdésem pedig arra irányulna, hogy egy korábbi kezelt fogam napok óta sajog. Nem folyamatosan fáj, de bizonyos ingerek kiváltják és olyankor belenyilall.
Ilyenkor a gyökérkezelés az egyetlen lehetőség a fog megtartására?
Illetve gyulladásban lévő rágófog okozhat fülfájást és szédülést? Lehet összefüggés a kettő között? Valamint tapasztalható furcsa szájíz miatta?

Köszönöm előre is a válaszukat!

Válasz

Kedves Kérdező!

A fogakat érintő gyulladásoknak két típusa van. Az egyik eset, amikor egy már elhalt fog, vagy régebben rosszul gyökérkezelt fog gyökércsúcsi részén alakul ki elváltozás, (pl.: cysta). Ezt tekintjük gócnak, ami az Ön által felsorolt problémák mindegyikét okozhatja, ezt hívjuk gócbetegségnek. A gyulladás megszüntetésével, amennyiben azokat fogászati góc okozta, a tüneteknek is javulniuk kell. A gyulladást két módon lehet kiiktatni: vagy a fog eltávolításával, vagy pedig gyökérkezeléssel. Problémás fogak esetén mindenképpen az úgynevezett mikroszkópos gyökérkezelést javasoljuk.

A gyulladás másik típusa, amikor a fogbél éppen elhalóban van. Ez rend szerint nagy fájdalommal, kifejezett érzékenységgel jár. A fájdalom kisugározhat, és igen, akár fülfájást is okozhat.

Mindenképpen keressen fel egy fogorvos kollégát!

Üdvözlettel:

Uniklinik

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk