A fogorvos válaszol

Csak fogeltávolítással gyógyítható arcüreggyulladás?

A bal felső hatosomnál megkezdték a gyökérkezelést. Mivel nem volt jó a röntgen, így felvétel nem készült, viszont nem akartuk, hogy a hétvégét így szenvedjem végig, így a doki óvatosan csinálta. Legközelebb 17-ére van időpontom, amikor már teljes tisztítást fog végezni a felvétel alapján.A fogtól arcüreggyulladásom lett. Ez csak és kizárólag a fog eltávolításával szüntethető meg vagy a gyökérkezelés is megoldja? Mivel messze van még 17-e, ezért érdemes lenne e elmennem a háziorvoshoz és felíratni valami antibiotikumot (dalacin) vagy ha a kezelés nem fogja megoldani akkor menjek vissza korábban és húzassam ki a fogat?Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Ha valóban a 17-es foga váltotta ki az arcüreggyuladást, akkor alaposan meg kell fontolni a megtartását. Kiváló gyökértöméssel elvileg van esély arra, hogy az arcüreggyulladás ne újuljon ki, de minden attól függ, milyen „régi” és mennyire kiterjedt a fogat környező csont gyulladása. A felső őrlő és nagyőrlőfogak gyökerei gyakran közvetlenül érintkeznek az arcüreggel, ilyenkor bármilyen kis bakteriális behatásra begyulladhat az arcüreg. Tehát, ha a gyökérkezelést megelőzően még nem volt arcüreg problémája, illetve a röntgenfelvétel kedvező leletet ad, akkor érdemes lenne a fogat meggyökérkezelni és fél évente ellenőrizni. Ha a gyulladás még egyszer kiújul, akkor a fog eltávolítása mindenképpen indokolttá válik. Azt javaslom, sűrgősséggel kérjen korábbi időpontot kezelőorvosához, mivel, ha a gyulladást a fog váltotta ki, akkor a fogat, mint kiváltó okot kellene mihamarabb kezelni!

Esettanulmányok

Img teljes fix fogsor hosszú évek óta fennálló foghiány esetében

Tekintse meg legérdekesebb, legtanulságosabb ELŐTTE-UTÁNA eseteinket!

A szemléletes képek és rövid leírások bemutatják, hogyan lesz egy (vagy több) fogászati problémából újra szép mosoly.

A klinikáról

Klinikánk 1997-­es megalakulása óta arra törekszik, hogy pácienseink a lehető legmagasabb színvonalú ellátásban részesüljenek. Ennek szellemében folyamatosan fejlesztjük fogászati központunkat. Ma már büszkén állíthatjuk, hogy mind technikai felszereltségben, mind szaktudásban világszínvonalat képviselünk.

Három szintes klinikánkon 6 kezelő ­és 1 műtőhelyiség található. A szinteket tágas lift köti össze, amely mozgásukban korlátozott és babakocsival érkező pácienseink számára is kényelmesen használható!

Galéria megtekintése

Kapcsolódó cikk